13 Ιανουάριος 2013, 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:51

Η Τουρκία επιστρέφει εκτάσεις στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

  • Η Τουρκία επιστρέφει εκτάσεις στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Το Συμβούλιο των Ιδρυμάτων, μέρος της τουρκικής γενικής Διοίκησης για τα Ιδρύματα (VGM), επέστρεψε 190 εκτάρια δασικής έκτασης στην Ελληνορθόδοξη Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη, μετά από σύσκεψη που έγινε χθες στην Πόλη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιστροφή περιουσίας σε μη μουσουλμανική κοινότητα, μετά από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, το 2011, να επιστρέψει όλη τη δημευμένη περιουσία που ανήκει σε ιδρύματα μειονοτήτων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το εν λόγω ψήφισμα, τα ιδρύματα των μειονοτήτων μπορούν να διεκδικήσουν περιουσία, την οποία κατείχαν μέχρι και το 1936. Ακίνητη περιουσία, κοιμητήρια και πηγές, πρόκειται να επιστραφούν στους δικαιούχους τους, ενώ υπάρχει και η πρόβλεψη για αποζημίωση τρίτων με μετρητά, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Σημειώνεται ότι, σε ένα σύνολο πληθυσμού 75 εκ., η πλειοψηφία των οποίων είναι Μουσουλμάνοι, περιλαμβάνονται περίπου 75 χιλ. Ορθόδοξοι Αρμένιοι, 20 χιλ. Εβραίοι και περίπου 3,5 χιλ. Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Επίσης, ενώ οι Αρμένιοι έχουν 52 ιδρύματα και οι Εβραίοι 17, τα ελληνικά ιδρύματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman, φτάνουν τα 75.

Είναι λοιπόν επόμενο, μεγάλο μέρος «κατασχεμένης» περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, νοσοκομείων και κοιμητηρίων, μετά από πολλές δεκαετίες, να περάσουν ξανά σε ελληνικά χέρια.

Πηγή: e-afipnisi.gr