13 Ιανουάριος 2013, 10:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2017, 00:52

Τα μυστήρια της Πρωτοχρονιάς με το παλαιό ημερολόγιο

  • Τα μυστήρια της Πρωτοχρονιάς με το παλαιό ημερολόγιο
    Η γιορταστική πλατεία των Χειμερινών Ανακτόρων στην Αγία Πετρούπολη

Ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα επί σοβιετικής περιόδου οι Ρώσοι είχαν τη δυνατότητα για δεύτερη φορά μέσα στη ίδια χρονιά να σηκώσουν τα ποτήρια με τη σαμπάνια τη νύχτα της 13ης προς 14ης Ιανουαρίου. Ναι, δύο βδομάδες μετά τον επίσημο εορτασμό του Νέου Έτους, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και σε ορισμένες περιοχές της Ελβετίας υποδέχονται το... παλιό Νέο Έτος.

Η παράδοση αυτή σχετίζεται με το παλιό Ιουλιανό Ημερολόγιο, με το οποίο ζούσε η Ρωσία μέχρι το 1918, πριν περάσει στο νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο με διάταγμα του Βλαντίμιρ Λένιν.

Με την παλιά Πρωτοχρονιά συνδέονται πλήθος εθίμων και παραδόσεων. Στο αρχαίο ρωσικό ημερολόγιο αυτή η μέρα ήταν αφιερωμένη στον Μέγα Βασίλειο και ονομαζόταν ημέρα του Βασίλειου, όπου οι αγρότες γιόρταζαν μια παλιά γεωργική γιορτή, που συνδεόταν με την τελετουργία κολακείας της επόμενης σοδειάς. Υπήρχε η παράδοση να σκορπίζουν στο σπίτι σιτάρι για να είναι γόνιμη η χρονιά, να διασκεδάζουν με την ψυχή τους, να τραγουδούν και να χορεύουν.

Τη νύχτα μαγείρευαν στο φούρνο ειδικό χυλό. Εάν το πήλινο δοχείο με τον έτοιμο χυλό ήταν γεμάτο και ο χυλός ήταν πηχτός, τότε περίμεναν ευτυχισμένη χρονιά και τον χυλό τον έτρωγαν το πρωί. Εάν ο χυλός ξεχύλιζε ή το πήλινο δοχείο ράγιζε, τότε περίμεναν άσχημη χρονιά και τον χυλό τον πέταγαν στο πηγάδι. Από εκεί προήλθε ο δημοφιλής στη Ρωσία οιωνός «όπως υποδεχτείς τον χρόνο, έτσι θα τον περάσεις», στον οποίο πιστεύουν και σήμερα οι Ρώσοι, προσπαθώντας να ετοιμάσουν πλούσιο τραπέζι και να το γλεντήσουν.

Δεν λείπουν αυτή τη μέρα και οι προβλέψεις. Σύμφωνα με τις δοξασίες των γηραιότερων, την ημέρα της παλιάς Πρωτοχρονιάς εκπληρώνονται οι πιο αληθινές προβλέψεις, ειδικά για τις ανύπαντρες κοπέλες.

Επίσης, λένε ότι κάνοντας προβλέψεις σε καθρέφτη με κεριά αυτή τη μέρα, μπορείτε να δείτε τι σας περιμένει την επόμενη χρονιά.

Έτσι, αν δεν προλάβατε να σκεφτείτε την πιο κρυφή σας επιθυμία τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου προς 1 Ιανουαρίου, αν θέλετε να μάθετε τι σας επιφυλάσσει η τύχη τη νέα χρονιά ή αν απλά ψάχνετε μία ακόμα αφορμή για να συναντηθείτε με συγγενείς ή φίλους, τότε έχετε μια καλή ευκαιρία την παλιά Πρωτοχρονιά.

Πηγή: greek.ruvr.ru