13 Ιανουαρίου 2013, 10:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτεμβρίου 2014, 21:17

Τα μυστήρια της Πρωτοχρονιάς με το παλαιό ημερολόγιο

  • Τα μυστήρια της Πρωτοχρονιάς με το παλαιό ημερολόγιο

Εάν πιστεύετε ότι οι πρωτοχρονιάτικες γιορτές τέλειωσαν και πλέον μπορείτε να βυθιστείτε στην καθημερινότητά σας, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να σας απογοητεύσουμε, ή ίσως να σας χαροποιήσουμε.

Ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα επί σοβιετικής περιόδου οι ρώσοι είχαν τη δυνατότητα για δεύτερη φορά μέσα στη ίδια χρονιά να σηκώσουν τα ποτήρια με τη σαμπάνια τη νύχτα 13 προς 14 Ιανουαρίου.

Ναι, ναι, δύο βδομάδες μετά τον επίσημο εορτασμό του Νέου Έτους, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και σε ορισμένες περιοχές της Ελβετίας θα υποδεχτούν το Παλιό Νέο Έτος.

Από που προήλθε αυτή η παράδοση; Η ίδια η ονομασία υποδεικνύει τη συσχέτισή της με το παλιό ιουλιανό ημερολόγιο, με το οποίο ζούσε η Ρωσία μέχρι το 1918, ενώ στη συνέχεια πέρασε στο νέο γρηγοριανό ημερολόγιο με διάταγμα του Βλαντίμιρ Λένιν.

Παρεμπιπτόντως, η διαφορά ανάμεσα στα δύο ημερολόγια συνεχίζει να συσσωρεύεται, και το 2101 η Παλιά Πρωτοχρονιά θα γιορτάζεται τη νυχτά 14 προς 15 Ιανουαρίου, ενώ τα ορθόδοξα Χριστούγεννα θα είναι στις 8 Ιανουαρίου.

Με την Παλιά Πρωτοχρονιά συνδέονται πλήθος εθίμων και παραδόσεων. Στο αρχαίο ρωσικό ημερολόγιο αυτή η μέρα ήταν αφιερωμένη στον Μέγα Βασίλειο και ονομαζόταν ημέρα του Βασίλειου, όπου οι αγρότες γιόρταζαν μια παλιά γεωργική γιορτή, που συνδεόταν με την τελετουργία κολακείας της επόμενης σοδειάς. Υπήρχε η παράδοση να σκορπίζουν στο σπίτι σιτάρι για να είναι γόνιμη η χρονιά, να διασκεδάζουν με την ψυχή τους, να τραγουδούν και να χορεύουν. Τη νύχτα μαγείρευαν στο φούρνο ειδικό χυλό. Εάν το πήλινο δοχείο με τον έτοιμο χυλό ήταν γεμάτο και ο χυλός ήταν πηχτός, τότε περίμεναν ευτυχισμένη χρονιά και τον χυλό τον έτρωγαν το πρωί. Εάν ο χυλός ξεχύλιζε ή το πήλινο δοχείο ράγιζε, τότε περίμεναν άσχημη χρονιά και τον χυλό τον πέταγαν στο πηγάδι. Από εκεί προήλθε ο δημοφιλής στη Ρωσία οιωνός «όπως υποδεχτείς τον χρόνο – έτσι θα τον περάσεις», στον οποίο πιστεύουν και οι σύγχρονοι Ρώσοι, προσπαθώντας να ετοιμάσουν πλούσιο τραπέζι και να το γλεντήσουν.

Δεν λείπουν αυτή τη μέρα και οι προβλέψεις. Σύμφωνα με την παλαιότερη γενιά, την ημέρα της Παλιάς Πρωτοχρονιάς εκπληρώνονται οι πιο αληθινές προβλέψεις, ειδικά για τις ανύπαντρες κοπέλες. Σύμφωνα με την οικογενειακή μου παράδοση, η προγιαγιά μου στην εποχή της προέβλεψε τον μνηστήρα της την παραμονή της Παλιάς Πρωτοχρονιάς, και με ακρίβεια είδε τη μορφή του προπάππου μου. Επίσης, λένε ότι κάνοντας προβλέψεις σε καθρέφτη με κεριά αυτή τη μέρα, μπορείτε να δείτε τι σας περιμένει την επόμενη χρονιά.

Πηγή: greek.ruvr.ru

Έτσι κι αλλιώς, όσο και να πειράζουν εμάς τους Ρώσους για την παράδοσή μας να υποδεχόμαστε δύο φορές το Νέο Έτος, έστω το Παλιό Νέο Έτος – είναι ένα μοναδικό φαινόμενο. Κι αυτή η παράδοση έχει μεγάλη επιτυχία σε όλο το πρώην σοβιετικό χώρο. Εκατομμύρια άνθρωποι θυμούνται αυτή τη γιορτή και τη γιορτάζουν σχεδόν περισσότερο, απ’ ότι «την κλασική εκδοχή» της Πρωτοχρονιάς. Επιπλέον, κάθε χρόνο αυτή η γιορτή αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς όχι μόνο στην ΚΑΚ, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Έτσι, αν δεν προλάβατε να σκεφτείτε την πιο κρυφή σας επιθυμία τη νύχτα 31 Δεκεμβρίου προς 1 Ιανουαρίου, αν θέλετε να μάθετε τι σας επιφυλάσσει η τύχη τη νέα χρονιά, ή αν απλά ψάχνετε μία ακόμα αφορμή για να συναντηθείτε με συγγενείς ή φίλους, τότε έχετε μια καλή ευκαιρία να το πραγματοποιήσετε την Παλιά Πρωτοχρονιά.