11 Ιανουάριος 2013, 11:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:18

Στην Ελλάδα της κρίσης πουλάνε μέχρι και οικογενειακούς τάφους

  • Στην Ελλάδα της κρίσης πουλάνε μέχρι και οικογενειακούς τάφους

Στην Ελλάδα της κρίσης, τα προβλήματα διαβίωσης διαφαίνονται εντονότερα στην επαρχία, όπου οι κοινωνίες είναι πιο κλειστές. Η δήμαρχος της Βέροιας αποκαλύπτει ότι πηγαίνουν πολίτες οι οποίοι ζητάνε να πουλήσουν οικογενειακούς τάφους, για να περάσουν κάποιο καιρό πιο άνετα.

Τα προβλήματα κατέγραψε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, μιλώντας με δημάρχους της περιφέρειας της Μακεδονίας. Οι πληροφορίες είναι ανατριχιαστικές.

Οι δήμαρχοι των εν λόγω περιοχών, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα προβλήματα των δημοτών, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν με τη στοιχειώδη ανθρωπιά που τους διακρίνει.

Πολίτες ζητούν ειδικές τιμές σε φιάλες υγραερίου, σε καυσόξυλα, διευκολύνσεις στους λογαριασμούς του νερού, αλλά και δανεικά του ύψους 10 και 20 ευρώ, για να περάσουν την ημέρα τους, να πάρουν λίγο ψωμί ή λίγο γάλα.

Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι ο μισός τους μισθός πηγαίνει στα δανεικά. “ Όταν έρχονται και σου ζητάνε 5 ή 10 ευρώ για να περάσουν ή να συμπληρώσουν τους λογαριασμούς δεν θα δώσεις; Η κατάσταση είναι τραγική. Το θετικό είναι ότι οι πολίτες έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα αλληλεγγύης και όταν ζητάμε να βοηθήσουν το κάνουν”, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου.

Στον ίδιο δήμο, γυναίκα παρακάλεσε να της αγοράσουν μία φιάλη υγραερίου για να μπορέσει να μαγειρέψει και να ζεσταθεί, γιατί της είχαν κόψει το ρεύμα.

“Έως τώρα πουλούσαν ό,τι χρυσά είχαν για να ζήσουν. Τώρα έρχονται στον δήμο και ζητούν βοήθεια με κάθε τρόπο.

Όταν φτάνουν άνθρωποι στα γραφεία μας και μας λένε ότι πουλάνε έως και τους οικογενειακούς τους τάφους για λίγα ευρώ, εμείς τι να κάνουμε;” δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη, δίνοντας ένα παράδειγμα της τραγικής κατάστασης στην οποία φτάνουν ορισμένοι δημότες.

Η κοινωνική αλληλεγγύη, ωστόσο είναι ένα αίσθημα που ολοένα και αναπτύσσεται στην Ελλάδα, τον τελευταίο καιρό.

Σε πολλές πόλεις έχουν δημιουργηθεί κοινωνικά παντοπωλεία και δράσεις αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των πολτών, όπου οι κάτοικοι, συχνά με τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανταλλάσσουν είδη πρώτης ανάγκης ή οργανώνουν φθηνότερες αγορές για να μπορούν να συμμετέχουν.

Πηγή: newsit.gr