10 Ιανουάριος 2013, 07:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:51

Αναβίωση των Μωμόγερων στο Μόναχο

  • Αναβίωση των Μωμόγερων στο Μόναχο

Πραγματοποιήθηκε η αναβίωση των Μωμόγερων από τον Σύλλογο Ποντίων Μονάχου την ημέρα των Θεοφανείων

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε στο Μόναχο ο Αγιασμός των Υδάτων του ποταμού Ίζαρ. Της τελετής προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρίστης, Βασίλειος με συμμετοχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση, του Αρχιμανδρίτη Πέτρου Κλιτς, του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Βλέτση, του Πρεσβυτέρου-Οικονόμου Πλουτάρχου Κωσταντινίδη, του Βουλγάρου Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Σούμοφ και του Σέρβους Πρωτοπρεσβυτέρου, Σλόμπονταν Μιλούνοβιτς.

Εφέτος δεν επετράπη στους κολυμβητές, που είχαν ήδη προετοιμαστεί, να ανασύρουν τον τίμιο Σταυρό από τον ποταμό Ίζαρ, καθώς λόγω των πολλών βροχοπτώσεων το ποτάμι ήταν επικίνδυνα ορμητικό.

Ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου, Χρίστιαν Ούντε, παρέστη εφέτος για τελευταία φορά με την ιδιότητά του αυτή, καθώς έχει χριστεί από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Βαυαρίας (SPD) ως υποψήφιος πρωθυπουργός της Βαυαρίας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013. Ο κ. Ούντε παρέστη ανελλιπώς σ΄όλες τις τελετές αγιασμού των υδάτων του Ίζαρ από τότε που καθιερώθηκαν προ δεκατριών ετών. Για το λόγο αυτό η Εκκλησία μας του επέδωσε, ως δείγμα ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης, ένα μικρό πίνακα με την παράσταση ενός περιστεριού.

“Η τελετή του αγιασμού των υδάτων του ποταμού Ίζαρ έλαβε πλέον μόνιμη και σταθερή θέση στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο της πόλης του Μονάχου”, επισημαίνεται σε ανακοίνωση Ιεράς Μητρόπολις Γερμανία. “Οι επίσημες εκκλησιαστικές, πολιτειακές και δημοτικές Αρχές αναφέρονται στη μεγάλη σπουδαιότητα για τη βαυαρική κοινωνία αυτής της ορθόδοξης προσευχής και παράδοσης και επίσημοι εκπρόσωποί της παρίστανται στην τελετή. Οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες του Μονάχου αναφέρθηκαν διεξοδικά, με μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες και κείμενα, στην τελετή του αγιασμού, όπως επίσης και το Βαυαρικό Ραδιόφωνο”.

Μετά την τελετή του αγιασμού ο Σύλλογος Ποντίων Μόναχου παρουσίασε, σε παρακείμενο χώρο του πάρκου, το θεατρικό δρώμενο Μωμόγεροι, το οποίο παρακολούθησαν το έθιμο που αναφέρεται στην εκδίωξη των κακών πνευμάτων με τη Βάπτιση του Κυρίου και στην αλλαγή του χρόνου.

Στο Αγιασμό των Υδάτων παρέστησαν, επίσης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος του Καρδιναλίου Μονάχου, Ρούπερτ Στόλμπεργ, η ευαγγελική πάστορας, Βαρβάρα Κιτελμπέργκερ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Εκκλησιών Μονάχου, Γκότφριντ Σέγκνιτς, ο Αντινομάρχης, Ούλριχ Μπέγκερ (ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βαυαρίας), η πρόεδρος του Συμβουλίου Αλλοδαπών Μονάχου, Νίκχετ Κιβράν.

Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν η Γενική Πρόξενος, Σοφία Γραμματά, οι καθηγητές της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Μονάχου, κ.κ. Θεόδωρος Νικολάου, Αθανάσιος Βλέτσης και Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, ο οποίος και διηύθυνε την βυζαντινή χορωδία των ιεροψαλτών, η πρόεδρος του Ιδρύματος Παλλάδιο, Δρ. Βασιλική Τριάρχη, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας, Σταύρος Κωσταντινίδης, πρόεδροι ελληνικών και ελληνο-βαυρικών συλλόγων και οργανισμών κ.ά.

Πηγή: thebest.gr

Gallery