9 Ιανουάριος 2013, 08:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:19

Eταιρεία πωλούσε προσωπικά φορολογικά δεδομένα πολιτών

  • Eταιρεία πωλούσε προσωπικά φορολογικά δεδομένα πολιτών

Πάνω από 67.000.000 καταχωρήσεις προσωπικών δεδομένων κατείχε εταιρεία, η οποία συγκέντρωνε επεξεργαζόταν και στη συνέχεια διέθετε έναντι αμοιβής, φορολογικά στοιχεία και δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, η εταιρεία βρίσκεται  στη Δάφνη Αττικής και κατείχε παράνομα μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων φυσικών και νομικών προσώπων.

Σε τρεις διακομιστές (servers) της εταιρείας, εντοπίστηκε ψηφιακή βάση δεδομένων με πάνω από 67 εκατομμύρια εγγραφές και καταχωρήσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, στοιχεία οχημάτων και ιδιοκτητών, αριθμοί τηλεφώνων, φορολογικά στοιχεία κ.ά.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 2 κεντρικοί διακομιστές (servers) με 6 σκληρούς δίσκους ο καθένας, 1 κεντρικός διακομιστής με 3 σκληρούς δίσκους, 1 εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή και 9 κασέτες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (backup tapes)

Συνελήφθη για την υπόθεση αυτή, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας (59χρονος ημεδαπός), ενώ αναζητούνται άλλοι δύο ημεδαποί, ο 31χρονος Πρόεδρος - Διευθύνων Σύμβουλος και ο 35χρονος υπεύθυνος Πληροφορικής. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε σχετική παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης. Κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε την συγκεκριμένη εταιρεία στην περιοχή της Δάφνης Αττικής και πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της, με την συνδρομή κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Από την επιτόπια αυτοψία, αλλά και από την ειδική τεχνική έρευνα που πραγματοποίησαν εξειδικευμένα στελέχη της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διαπιστώθηκε, ότι σε τρεις (3) διακομιστές της εταιρείας, υπήρχε ψηφιακή βάση δεδομένων (σε κωδικοποιημένους πίνακες) με πάνω από (67) εκατομμύρια εγγραφές φυσικών και νομικών προσώπων, πλην όμως ο ακριβής αριθμός δεν κατέστη δυνατό να μετρηθεί στην επιτόπια έρευνα λόγω δυσχέρειας συσχέτισης μεταξύ των πινάκων και της βάσης δεδομένων.

Όλα τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο 59χρονος συλληφθείς Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν επιπλέον καταδικαστικές αποφάσεις για φορολογικές παραβάσεις, θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα ερευνάται η προέλευση αλλά και η περαιτέρω διαχείριση των δεδομένων αυτών.