9 Ιανουάριος 2013, 12:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:51

Συνέντευξη από τον Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου στο Pontos-News.Gr

  • Συνέντευξη από τον Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου στο Pontos-News.Gr

Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στο Pontos-News.Gr την πρόεδρο από τον Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», Αθηνά Σωτηριάδου, στα πλαίσια της παρουσίασης των ποντιακών συλλόγων στο ευρύτερο ποντιακό κοινό και τους αναγνώστες μας.

Αφού σας καλωσορίσω και σας ευχαριστήσω που δεχτήκατε την πρόσκληση του Pontos-News.Gr, θα ήθελα να ρωτήσω αρχικά πόσο καιρό είστε Πρόεδρος του Συλλόγου Ασπροπύργου;

Εγώ σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για τον σύλλογό μας. Στον Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» είμαι πρόεδρος τα τελευταία 2 χρόνια, δηλαδή μία θητεία πολλών δράσεων και ενεργειών.

Πόσα μέλη αριθμεί ο Σύλλογος;

Σήμερα έχουμε φτάσει τα 1.200 μέλη.

Ο Σύλλογός σας φημίζεται για τις δράσεις του, θέλετε να μας πείτε συνοπτικά τις ετήσιες δραστηριότητες σας έτσι ώστε να τις γνωρίσει και ο κόσμος που πιθανόν ενδιαφέρεται να πάρει μέρος;

Σε γενικές γραμμές οι δράσεις μας είναι:
•    Ετήσια χοροεσπερίδα
•    Πανηγύρι Αγίας Τριάδας
•    Δημιουργία 2 ομάδων (καθαριότητας και απόρων οικογενειών)
•    Παρακάθ σε πλατείες του Ασπροπύργου
•    Εκμάθηση ποντιακής  λύρας, εκμάθηση ποντιακής διαλέκτου, εκμάθηση μουσικών οργάνων: νταούλι, αγγείο, κτλ. 
•    Αρκετά τμήματα εκμάθησης ποντιακών  χορών
•    Διοργανώνουμε συχνές εκδρομές και πάρτι για τα μικρά και μεγάλα παιδιά των χορευτικών ομάδων μας (Αράχωβα, Πόρο, καλοκαιρινό πάρτι, πάρτι Χριστουγέννων, κλπ).
•    Συνεργαζόμαστε με ιατρικά κέντρα, γιατρούς, καταστηματάρχες για να κερδίσουμε κάποιες εκπτώσεις για τα μέλη μας, γι’ αυτό εκδίδουμε και την κάρτα μέλους.  
•    Ασχολούμαστε με τα θέματα Αυθαιρέτων και ΙΚΑ( όπως μπορούμε βοηθάμε τον κόσμο). Πρόσφατα είχαμε ομιλία στο Hilton
•    Συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις (όπου μας καλούν).
•    Προσπαθούμε να δημιουργούμε αδελφικές σχέσεις με όσα σωματεία-συλλόγους μπορούμε.
Όσα περισσότερα μπορούμε κάνουμε και έχουμε ακόμα πολλά στα σχέδια μας, όπως το ότι δημιουργούμε βιβλιοθήκη στον σύλλογο και πολλά άλλα...

Τα μέλη του Συλλόγου σας στην πλειοψηφία ποιας ηλικίας είναι; Οι νέοι Ποντιακής καταγωγής κατά την γνώμη σας είναι κοντά στα ήθη και τα έθιμα του Πόντου;

Έχουμε όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως νεαρά άτομα. Αν κρίνω από εμάς, θεωρώ πως είναι κοντά στα ήθη και έθιμα μας και μάλιστα όσο περισσότερο μπορούν, για να μην σβήσει ποτέ αυτή η ποντιακή φλόγα μέσα μας.

Συμμετείχατε με την χορευτική ομάδα του Συλλόγου σας στο 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο ΟΑΚΑ; Πείτε μας την εμπειρία σας και την γνώμη σας για τον θεσμό.

Φυσικά και συμμετείχαμε, τι μπορώ να πω, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδας και Νήσων που μας  έδωσε την ευκαιρία να ζήσουμε τέτοιες στιγμές, να χορέψουμε με άλλους συγχορευτές μας (2.500) και να μας παρακολουθούν παραπάνω από 15.000 θεατές. Εντάξει δεν υπάρχουν λόγια, για μένα ήταν όλα υπέροχα. Μπράβο μας!

Από πιο μέρος του Πόντου είναι η καταγωγή σας; Έχετε ταξιδέψει ποτέ μέχρι εκεί;

Οι παππούδες μου και από τις δύο πλευρές είναι από διαφορετικές περιοχές του πόντου. Οι περιοχές από τις οποίες κατάγονται είναι οι εξής: Καρς,  Τραπεζούντα, Κερασούντα και Σαμψούντα. Είχα την τύχη το καλοκαίρι του 2012 να ταξιδέψω και να γυρίσω σχεδόν όλο τον Πόντο. Συγκινήθηκα πολύ και η αλήθεια είναι πως μελαγχόλησα όταν φεύγαμε. Θα ήθελα πολύ να ξανά πάω. Δηλώνω ότι πραγματικά μας πήραν τα ωραιότερα μέρη μας.

Πιστεύετε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από την πλειοψηφία των χωρών αλλά και την Τουρκία;

Πιστεύω πως η αναγνώριση της γενοκτονίας θα πρέπει να γίνει πρώτα από την ίδια μας την χώρα, από τους δικούς μας πολιτικούς και τον καθένα από εμάς και μετά να απευθυνθούμε σε άλλα κράτη. Κατά την άποψη μου δεν ευθύνονται οι Τούρκοι και οι άλλες χώρες, αλλά το ίδιο μας το κράτος και όσους μας κυβερνούν τους οποίους θεωρώ προδότες, διαχρονικά, από το χθες έως και σήμερα. Βαθιά μέσα μου ελπίζω ότι το όνειρό μας θα γίνει μια μέρα πραγματικότητα.

Πιστεύετε ότι τα ποντιακά ζητήματα και ο πολιτισμός μας προβάλλονται καλύτερα σήμερα απ’ ό,τι παλαιότερα; Έχει βοηθήσει το διαδίκτυο καθόλου σε αυτό κατά την γνώμη σας;

Θεωρώ πως ναι, επίσης θεωρώ πως σήμερα οι Πόντιοι ασχολούνται περισσότερο με τα ποντιακά ζητήματα και να ξέρετε είναι πολλά και δύσκολο στο να επιλυθούν. Σε αυτό σίγουρα συμβάλλει κατά πολύ το διαδίκτυο. Στον σύλλογό μας συγκεκριμένα, ήδη πιστεύω πως κάναμε σπουδαία δουλειά, θα ήθελα βέβαια να δημιουργήσουμε και θεατρική ομάδα του Συλλόγου, διότι έχουμε μεγάλο πολιτισμό και μπορούμε να διδαχθούμε και μέσα από το θέατρο την διάλεκτό μας, τα ήθη και έθιμα μας... είναι κάτι που θα γίνει. Βέβαια αν συνεχίσουμε εμείς την επόμενη θητεία μας (έχουμε εκλογές τον Φεβρουάριο) γενικά έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε στον σύλλογο.

Κυρία Σωτηριάδου σας ευχαριστώ για τις πολύ ενδιαφέρουσες και εύστοχες απαντήσεις και τον χρόνο σας. Εύχομαι κάθε προσωπική και συλλογική επιτυχία για το 2013.

Εγώ ευχαριστώ! Είναι χαρά μου να μιλάω για τον Πόντο και τον Σύλλογό μας. Να είστε καλά και εύχομαι σε εσάς αλλά και στους αναγνώστες σας ό,τι καλύτερο για το νέο έτος! Καλή συνέχεια στο έργο σας!

Η συνέντευξη δόθηκε στον Κωστελίδη Γιάννη για το Pontos-News.Gr

Σχετικά άρθρα:

19 Ιαν 2013: Ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου