9 Ιανουάριος 2013, 10:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:19

H Αλησμόνητη Αρετσού στην Κωνσταντινούπολη

  • H Αλησμόνητη Αρετσού στην Κωνσταντινούπολη

Μια αλλιώτικη ταινία θα καταφθάσει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για να μας μορφώσει πάνω στην ιστορική εξέλιξη της πόλης Αρετσού της Κωνσταντινούπολης.

Η εν λόγω ταινία με τίτλο “Η αλησμόνητος Αρετσού Κωνσταντινουπόλεως”  είναι ένα χρονογράφημα μιας περιοχής η οποία έχει υπάρξει στο επίκεντρο μεγάλων ιστορικών τραγωδιών όπως της φωτιάς του 1910 και του ολικού ξεριζωμού των Ελλήνων το 1912. Η παράδοση και αξία της κωμόπολης διαφαίνεται πίσω από τη διαχρονικότητα της χάρη στη θέληση των κάτοικων να μην ξεχάσουν τις αρχαίες τους καταβολές και να αποφύγουν την αλλοτρίωση από τον  νέο κόσμο πραγμάτων.

Το ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Οικονομίδη παρατηρώντας την εξέλιξη της Αρετσούς παραθέτει στο κοινό την αρχιτεκτονική της παράδοση της, τα παραδοσιακά προϊόντα και φυσικά το πλούσιο λαογραφικό υλικό της με ιδιαίτερη προσοχή στο μουσικό ιδίωμα της. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, ο θεατής εξοικειώνεται με την επαγγελματική, κοινωνική , οικονομική  ζωή της  κωμόπολης  από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη  εποχή. Με αυτό το τρόπο ,πραγματοποιείται ένα είδος έρευνας πάνω στις αλλαγές την συγκεκριμένης περιοχής μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η ανταλλαγή πληθυσμών θεωρείται σταθμός στην ιστορία του τόπου αφού πολλοί προσφυγές μετέβηκαν στο Λαύριο, στη Καλαμαριά, στην Ανάβυσσο ακόμα και στην Αμερική δημιουργώντας ανάλογες κωμοπόλεις. Βέβαια, θα υπάρξει η ανάλογη προσοχή στην κωμόπολη Darica η οποία έχει δημιουργηθεί από τους μουσουλμάνους που μετοίκησαν εκεί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Οικονομίδη θα παρουσιαστεί στις 13 Ιανουαρίου του 2013  στις 21.00 στην αίθουσα “Θέατρο”. Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά θα τηρηθεί προτεραιότητα εξασφάλισης θέσεων. Ακολουθεί το trailer του ντοκιμαντέρ...

Πηγή: artic.gr