8 Ιανουάριος 2013, 10:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούνιος 2016, 13:21

Μπορς (σούπα λαχανικών)

  • Μπορς (σούπα λαχανικών)

Η σούπα μπορς είναι μια πολύ θρεπτική σούπα λαχανικών, ουκρανικής προέλευσης, την οποία συνηθίζουν να φτιάχνουν οι Πόντιοι τις κρύες μέρες του χειμώνα και όχι μόνο. Η σούπα μπορς φτιάχνεται με πολλές παραλλαγές προσθέτοντας ή αφαιρώντας λαχανικά και καρυκεύματα.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό κρέας βοδινό ή μοσχάρι
  • 3 μέτρια κρεμμύδια
  • 3 παντζάρια βρασμένα (ή κονσέρβα)
  • 3 πατάτες
  • 2 καρότα
  • 3 χούφτες λάχανο κομμένο όπως για σαλάτα
  • λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
  • ¾ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας ή 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. ατζίκα* (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι

*Η ατζίκα είναι πολτός από πιπεριές με καρυκεύματα, που μπορείτε να βρείτε σε λαϊκές αγορές που υπάρχουν Πόντιοι πωλητές ή σε καταστήματα με ποντιακά προϊόντα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζουμε το κρέας να βράσει και κόβουμε τα λαχανικά μας σε λεπτές λωρίδες ή κυβάκια.
  2. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν.
  3. Μόλις βράσει το κρέας το κόβουμε σε κύβους περίπου 3 εκ., αφαιρώντας τα κόκαλα αν υπάρχουν.
  4. Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, το λάχανο και τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τοματοπελτέ, αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε να βράσουν.
  5. Όταν το φαγητό κοντεύει να γίνει προσθέτουμε τα παντζάρια, τον άνηθο, το μαϊντανό, το σέλινο και το ελαιόλαδο και αφήνουμε να πάρουν μια-δυο βράσεις.
  6. Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε μία κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό και μπούκοβο.

Καλή σας όρεξη.

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.