8 Ιανουάριος 2013, 07:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:19

Ο Πατριάρχης Κύριλλος συνεχάρη τους πιστούς για τα Χριστούγεννα

  • Ο Πατριάρχης Κύριλλος συνεχάρη τους πιστούς για τα Χριστούγεννα

Την εορτή των Χριστουγέννων, την οποία η Ρωσική και μερικές άλλες ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου γιορτάζουν στις 7 Ιανουαρίου, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος συνεχάρη τους πιστούς. Τους υπενθύμισε, πως το κύριο νόημα των Χριστουγέννων συνίσταται στην γνώση του μυστηρίου της ενανθρώπησης του Θεού και το πέρασμά του στην ανθρώπινη ιστορία.

- Κάθε χρόνο, όταν ερχόμαστε σε επαφή με αυτή την γιορτή, ερχόμαστε σε επαφή με το μυστήριο. Με το μυστήριο της γέννησης του Θεού, με το μυστήριο του περάσματος του Θεού στην ανθρώπινη ιστορία: ο δημιουργός του κόσμου, ο δημιουργός των πάντων που μας περιβάλλουν, γίνεται ένας από εμάς, ένα αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας.

Ωστόσο, όπως ήταν και δύο χιλιάδες χρόνια πριν, έτσι και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν το γεγονός της γέννησης του Σωτήρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι πολλοί δεν είναι έτοιμοι να αλλάξουν ριζικά την ζωή τους, να απαρνηθούν τις αμαρτωλές συνήθειες, την εξουσία, τον υπερβολικό πλούτο, είναι βέβαιος ο Πατριάρχης Κύριλλος.

- Η αποδοχή του Χριστού απαιτεί όχι μόνο την θεωρητική συμφωνία με το γεγονός της ενσάρκωσής του, αλλά και την αλλαγή της ζωής του. Και πολλοί άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι για αυτές τις αλλαγές. Όμως ακόμα και αυτοί που δεν αποδέχονται τον Χριστό – είναι αδελφοί και αδελφές μας, για τους οποίους ο Κύριος έχει έρθει. Και το έργο του Χριστιανού είναι στο ότι αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους ανίκανους να υποδεχθούν τον Κύριο, να πιστέψουν σε Αυτόν και να συνειδητοποιήσουν, πως γι’ αυτούς ήρθε ο Κύριος.

Η γιορτή των Χριστουγέννων μας υπενθυμίζει επίσης, πως ο κάθε πιστός πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη των καλών έργων. Και όχι μόνο κατά την διάρκεια εορτών, αλλά και στην καθημερινή ζωή – να βοηθάει τους άπορους, τους αρρώστους, τους φυλακισμένους.

«Η ευλογία του Θεού να είναι μαζί σας, για να σας ενισχύει στην πορεία της χριστιανικής σας ζωής. Και γι’ αυτούς που ακόμη πλησιάζουν στην κατανόηση του μυστηρίου των Χριστουγέννων, και μαζί με αυτήν την γνωρίζουν και τον Θεό, εύχομαι επιτυχία σε αυτή την δύσκολη, αλλά σωτηρία πορεία προς το αληθινό νόημα της ζωής, το οποίο αποκαλύπτεται σε εμάς με την γέννηση του Σωτήρος Χριστού», - κατέληξε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Πηγή: greek.ruvr