7 Ιανουάριος 2013, 14:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:20

Απάτη με κινητά μέσω διαδικτύου. Οδηγίες για να προφυλαχτείτε

  • Διαδικτυακή απάτη

Ύστερα από συστηματική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Πολυγύρου Χαλκιδικής σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Aσφάλειας Ηρακλείου, εξιχνιάσθηκαν δύο περιπτώσεις απάτης μέσω διαδικτύου σχετικά με πώληση κινητών τηλεφώνων σε βάρος δύο πολιτών.

Δύο άτομα 17 και 18 ετών ταυτοποιήθηκαν ως δράστες των απατών μέσω διαδικτύου, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της απάτης με υπολογιστή.

Οι δύο δράστες τουλάχιστον δύο φορές κατά το χρονικό διάστημα από 21 Σεπτεμβρίου έως 20 Νοεμβρίου προέβησαν στην εξαπάτηση υποψήφιων αγοραστών κινητών τηλεφώνων από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, τη Σάμο και τη Ρόδο, προσποιούμενοι τους πωλητές κινητών τηλεφώνων και αναρτώντας σχετική ηλεκτρονική αγγελία με χαμηλές τιμές.

Έτσι, κατόρθωσαν να εξαπατήσουν τουλάχιστον δύο πολίτες, από τους οποίους απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ μέσω πληρωμής με αντικαταβολή σε εταιρεία ταχυμεταφορών, παραδίδοντας τελικά άλλα κινητά τηλέφωνα από τα συμφωνηθέντα και σε κακή κατάσταση.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, στην κατοχή των δραστών στο Ηράκλειο Κρήτης βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ, ενώ ο 18χρονος προέβη στη διάπραξη συνολικά οκτώ περιπτώσεων απάτης με την ίδια μέθοδο.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την εξακρίβωση και άλλων παρόμοιων αξιόποινων πράξεων σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πρόληψης του φαινομένου της εξαπάτησης των πολιτών κατά τις οικονομικές συναλλαγές τους μέσω διαδικτύου.

Συνίσταται:
- Αποφεύγετε να πραγματοποιείτε οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από Internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές. Προτιμήστε τον προσωπικό σας υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είστε βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας

Ως προς τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για τις διαδικτυακές συναλλαγές:
 -Aλλάζετε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης και πάντα στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι έχουν εκτεθεί.
 -Aποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό πρόσβασης την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να βρεθούν και από άλλα έγγραφα.
 -Aποφεύγετε να έχετε τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης μέσα σε πορτοφόλια, τσάντες ή ατζέντες. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής τους θα διευκολύνετε πολύ τους δράστες.
-Aποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης σε περισσότερες από μια κάρτες σας.
-Mην δίνετε τον κωδικό πρόσβασης σας σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεστεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό πρόσβασης για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.
-Επικοινωνήστε με την τράπεζά σας αν νομίζετε ότι κάποιος γνωρίζει τον κωδικό σας πρόσβασης στην υπηρεσία Internet banking.
-Απενεργοποιήστε τη λειτουργία «Αυτόματης Καταχώρησης» του προγράμματος περιήγησης. Η λειτουργία αυτή αποθηκεύει τους κωδικούς σας στον υπολογιστή, γεγονός που τους καθιστά έκθετους.
-Κάνετε αγορές μόνο από γνωστές εταιρείες που σας παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας. Αν κάνετε συχνά αγορές από το διαδίκτυο, χρησιμοποιείτε μια κάρτα, αποκλειστικά για αυτή τη χρήση. Έτσι, αν πέσετε θύμα απάτης δεν θα χρειαστεί να ακυρώσετε όλες τις κάρτες σας.
-Φροντίστε να διατηρείτε σε υψηλό επίπεδο την ασφάλεια του υπολογιστή σας. Ειδικότερα:
-Φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιήστε και κυρίως τις «επιδιορθώσεις ασφαλείας». Πρόκειται για προγράμματα που εκδίδουν οι εταιρείες από τις οποίες έχετε αγοράσει το λογισμικό που χρησιμοποιείτε και καλύπτουν τυχόν κενά ασφαλείας που διαπιστώθηκαν μετά την έκδοση του.
-Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα προστασίας από τους ιούς (antivirus) και ένα δίχτυ προστασίας (firewall), και φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις τους. Το δίχτυ προστασίας σας προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τις πιθανές «εισβολές» που θα δεχτείτε κατά τις περιηγήσεις σας στο διαδίκτυο.
-Προστατέψτε τον υπολογιστή σας με κωδικό πρόσβασης προκειμένου να αποτρέψετε την πρόσβαση σε αυτόν μη εξουσιοδοτημένων χρηστών.

Αν είστε χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails):
-Μην ανοίγετε τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είστε βέβαιοι. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένοι ιοί στέλνουν αντίγραφά τους σε όλες τις επαφές που υπάρχουν στο βιβλίο διευθύνσεων του υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα μπορεί να φαίνεται ότι έχει σταλεί από κάποιον γνωστό σας.
-Μην απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία. Επίσης, μην στέλνετε ποτέ προσωπικά σας στοιχεία ή στοιχεία των συναλλαγών σας μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail). Είναι εύκολη η υποκλοπή των στοιχείων από τρίτα, μη εξουσιοδοτημένα άτομα.
Να ενημερώνεστε για τους λογαριασμούς σας και να φροντίζετε για την ασφάλεια των προσωπικών σας στοιχείων και εγγράφων.

Ειδικότερα:
-Ελέγχετε τακτικά τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και τους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών σας για οποιαδήποτε ασυνήθιστη συναλλαγή ή ανάληψη και ειδοποιήστε αμέσως την τράπεζα σε περίπτωση που διαπιστώσετε οποιαδήποτε διαφορά.
-Φροντίστε να καταστρέφετε όσα έγγραφα δεν σας χρειάζονται πλέον, όπως οι πιστωτικές και τραπεζικές κάρτες που ακυρώνετε, τα αντίγραφα των λογαριασμών σας ακόμα και τις αποδείξεις που λαμβάνετε από τα Α.Τ.Μ.

Πηγή: thestival.gr