7 Ιανουάριος 2013, 14:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:20

ΗΠΑ: Με κατάνυξη και λαμπρότητα τελέστηκαν τα Θεοφάνεια

  • Τα Θεοφάνια στον Πόντο

Με κατάνυξη και λαμπρότητα τελέστηκαν τα Θεοφάνεια στο Τάρπον Σπρινγκς και στην Αστόρια

Το «Ελληνικό Χωριό» της Φλόριδας, “έβαλε” χτες τα γιορτινά του για να γιορτάσει τα Θεοφάνεια. Όπως αναφέρει ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης, ο ιστορικός ιερός ναός του Αγ. Νικολάου, όπου τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημητρίου, ήταν κατάμεστος από πιστούς ομογενείς της περιοχής, αλλά και από άλλες πολιτείες.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτανεία γύρω από το ναό, που κατέληξε στο γειτονικό Σπρινγκς Μπάγιου, όπου έγινε η ρίψη του Τιμίου Σταυρού.

Πριν από τη Θεία Λειτουργία τιμήθηκε από το Δήμο του Τάρπον Σπρινγκς, ο διάσημος Ελληνοαμερικανός χειρουργός, ειδικός στις μεταμοσχεύσεις, Ανδρέας Τζάκης, από το Μαϊάμι. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος της πόλης Ντέιβιτσι Άρτσι και ο ομογενής αντιδήμαρχος Κρις Αλαχούζος.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Μητροπολίτης Νικήτας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τάρπον Σπρινγκς, συνοδευόμενος από ιερείς, ευλόγησε και αγίασε τα καΐκια στην παραλία της Λεωφόρου Δωδεκανήσου της πόλης, και τα πολλά ελληνικά καταστήματα. Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο ομοσπονδιακός βουλευτής, Γκας Μπιλιράκης και ο Κρις Αλαχούζος.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο μητροπολίτης Νικήτας, είπε ότι στα ελληνικά νησιά υπάρχει παράδοση μετά τον πρώτο Αγιασμό, την παραμονή των Θεοφανείων, οι ιερείς να πηγαίνουν και να ευλογούν τα πλοία και τα καταστήματα, ενώ ο κόσμος περιμένει. «Αγιάζονται και οι ψυχές των ανθρώπων, που ζητούν τη βοήθεια του Θεού, για να ξεκινήσουν σωστά το νέο χρόνο», τόνισε. “Ιδιαίτερα εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς, που είναι πολλοί Δωδεκανήσιοι, κρατούνται οι νησιώτικες παραδόσεις. Εγώ ο ίδιος, όταν ήμουν νέος, είχα βουτήξει για τον Σταυρό το 1974, τότε που ένα περιστέρι είχε καθίσει στη μίτρα του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Είμαι παιδί του Τάρπον Σπρινγκς, και έγινα ιερέας και στη συνέχεια αρχιερέας».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δήλωσε ότι με τις επισκέψεις του για τα Θεοφάνεια στο Τάρπον Σπρινγκς, αισθάνεται τη ζεστασιά και τη δύναμη του Ορθοδόξου Ελληνισμού στη Φλόριδα.

«Οι περισσότεροι είναι Αμερικανοί που έρχονται να παρακολουθήσουν την τελετή γιατί τη βρίσκουν πολύ εντυπωσιακή, η οποία μάλιστα εμπνέει και κάνει ένα άνοιγμα σ’ ένα κόσμο, τον οποίο πολλές φορές ξεχνούμε και που είναι ο κόσμος του Θεού», τόνισε.

Στην Αστόρια

Ο ιερός ναός των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης πλημμύρισε χθες από πιστούς, οι οποίοι παρακολούθησαν με κατάνυξη και ευλάβεια την Θεία Λειτουργία.

Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Ποταμό "Ιστ", όπου ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, Νεκτάριος Ζαφειρόπουλος τέλεσε τον Αγιασμό των υδάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ