7 Ιανουάριος 2013, 13:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:20

Έλληνας πράκτορας της CIA κατηγορείται για διαρροή πληροφοριών

  • Έλληνας πράκτορας της CIA κατηγορείται για διαρροή πληροφοριών

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών αναμένεται να εκτίσει ο 48χρονος Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA, Τζον Κυριάκου, καθώς διέρρευσε μυστικά δεδομένα της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας πληροφορίες για βασανιστήρια.

Η δίκη του θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου και είναι ο πρώτος πράκτορας της CIA που θα καταδικαστεί για διαρροή πληροφοριών στον Τύπο στα 60 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας της Υπηρεσίας.

Οι δικηγόροι του έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις κατάφεραν να συμφωνήσουν να μείνει στην φυλακή συνολικά 30 μήνες, ενώ η καταδίκη του θα βασιστεί σε νόμο που έχει ψηφιστεί το 1982 και είχε στόχο να αποτρέπει ακόμη και την παραμικρή διαρροή.

Ο Τζον Κυριάκου έχει στο ενεργητικό του ως πράκτορας της CIA πολλές διακρίσεις. Μία από αυτές είναι και ο εντοπισμός του Abu Zubaydah, το 2002, ενός σημαντικού μέλους της Αλ Κάιντα. Το 2004 αποχώρησε από την Υπηρεσία και άρχισε να εργάζεται ως αναλυτής και σύμβουλος σε ιδιωτικές εταιρείες.

Σε συνέντευξή το 2007, ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας μίλησε για πρώτη φορά για πρακτικές εικονικών πνιγμών τις οποίες χρησιμοποιεί η CIA στις ανακρίσεις, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, ενώ σε άλλες του δηλώσεις αποκάλυψε ένα από τα ονόματα των μυστικών πρακτόρων της CIA. Από τότε άρχισαν τα προβλήματα για εκείνον, ενώ ο ίδιος παραδέχεται το λάθος του.

Τον Τζον Κυριάκου έχουν υποστηρίξει ανοιχτά πολλοί συνάδελφοί του, αλλά και γνωστοί Αμερικανοί, όπως ο γνωστός σκηνοθέτης, Όλιβερ Στόουν.

Πηγή: protothema.gr