6 Ιανουάριος 2013, 16:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:51

Ξεπούλησαν το Μακεδονία Παλλάς σε Τούρκους;

  • Ξεπούλησαν το Μακεδονία Παλλάς σε Τούρκους;

Τι αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας που δεν επιβεβαιώνεται κάπου αλλού ότι το Μακεδονία Παλλάς κατέληξε στα χέρια Τούρκων;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Birlik, που δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν από πουθενά αλλού, το ιστορικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης Μακεδονία Παλλάς, κατέληξε σε χέρια Τούρκων, αφού Τουρκική εταιρεία πλειοψήφισε με νοίκι 50.000 ευρώ, σε διεθνή διαγωνισμό για νέο μισθωτή, που προκήρυξε ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, που είναι το ΙΚΑ!

Ο μέχρι τώρα μισθωτής του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς, η εταιρεία του ομίλου Δασκαλαντωνάκη δηλαδή, εγκατέλειψε το οίκημα, ως ασύμφορο, την 31-12-2012.

Οι νέοι ιδιοκτήτες, γράφει η Birlik δεσμεύτηκαν, ότι θα διατηρήσουν τις 120 θέσεις εργασίας. Πάντως, με χθεσινή απόφασή του,το ΙΚΑ ματαίωσε τον διαγωνισμό και καταφεύγει στη βραχυχρόνια μίσθωση για 1 ακόμη χρόνο. Πούλησαν δηλαδή εν κρυπτώ το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς και το κρύβουν.

Ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη, που λειτουργούσε το Μακεδονία Παλλάς τα τελευταία 16 χρόνια -το 2012 μάλιστα με ιδιαίτερα χαμηλό ενοίκιο-, δεν περίμενε καν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την εκ νέου εκμίσθωση του ξενοδοχείου.

Προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το Μακεδονία Παλλάς, πολλοί εργαζόμενοι υπέγραψαν δηλώσεις με τις οποίες παραιτούνταν -μεταξύ άλλων- από την όποια απαίτηση για την πληρωμή αποζημίωσης απόλυσης από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη.

Παρ” όλα αυτά δεν κατέστη δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας του Μακεδονία Παλλάς, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας Κυριάκος Τσιαούσης υποστήριξε ότι ήδη από σήμερα (σ.σ. χθες) το μεσημέρι «διευθυντικά στελέχη ειδοποίησαν εργαζόμενους να πάνε να υπογράψουν τις απολύσεις τους».

Το προσωπικό του Μακεδονία Παλλάς δεν πληρώθηκε για τον μήνα Δεκέμβριο, ενώ μόλις χθες καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Τσιαούση.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, συνδικαλιστές του ΣΕΤΕΠΕ κατήγγειλαν τον κ. Τσαραμπουλίδη για την παρέμβασή του υπέρ της υπογραφής δήλωσης παραίτησης από τις αποζημιώσεις.

Το εμβληματικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης Μακεδονία Παλλάς, ιδιοκτησίας ΤΑΠ-ΟΤΕ, πέρασε στο ΙΚΑ με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Το 2011 οι εκμισθωτές ζήτησαν μείωση ενοικίου (το οποίο ήταν της τάξης των 250.000 ευρώ μηνιαίως), κάτι που δεν έγινε δεκτό από το ΙΚΑ, κι έτσι έκλεισε για μικρό χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε να συνεχιστεί η μίσθωση μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, με το υποτυπώδες ενοίκιο των 5.000 ευρώ τον μήνα, με σκοπό να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να παραμείνει το ξενοδοχείο ανοιχτό έως ότου διενεργηθεί διαγωνισμός για την εκ νέου μίσθωσή του σε νέο (ή ακόμη και στον ίδιο) εκμισθωτή.

Μάλιστα, το ΙΚΑ είχε το δικαίωμα να αποφασίσει μονομερώς την παράταση αυτής της συμφωνίας έως τις 13 Ιανουαρίου του 2013, με την προϋπόθεση η εκμισθώτρια εταιρεία να ενημερωθεί εγκαίρως. Με το τέλος της περιόδου, η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει στο ΙΚΑ και τα τυχόν καθαρά κέρδη (προ τόκων και αποσβέσεων) από την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου.

Τον Δεκέμβριο το δ.σ. του ΙΚΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκμίσθωση.
Οι διαδικασίες του διαγωνισμού αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 25 Ιανουαρίου με την προοπτική το ξενοδοχείο να λειτουργήσει άμεσα, πιθανότατα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Ο διαγωνισμός θα δώσει και πάλι προσωρινή λύση. Στόχος της διοίκησης του ΙΚΑ είναι το Μακεδονία Παλλάς να εκμισθωθεί έναντι ελάχιστου μηνιαίου μισθώματος μόλις 50.000 ευρώ, για χρονικό διάστημα 12 μηνών.

Πηγή: fimes.gr