6 Ιανουάριος 2013, 09:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:20

Η λίστα, οι λίστες κι οι ληστές

  • Η λίστα, οι λίστες κι οι ληστές

Εκτός από τη λίστα Λαγκάρντ που μας έχει απασχολήσει τους τελευταίους τρεις μήνες, υπάρχουν κι άλλες τέσσερις λίστες οι οποίες δεν έχουν απασχολήσει όσο θα έπρεπε τις αρχές.

Όπως μάλιστα αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος» η μία από αυτές αγνοήθηκε προκλητικά το 2007. Είναι η λεγόμενη «λίστα Λίχτενσταϊν», η οποία πέρασε από πολλά κύματα αδράνειας και ολιγωρίας, καθώς η τότε κυβέρνηση της ΝΔ δεν παρέπεμψε το θέμα στις ελληνικές καλένδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μετά τον πολιτικό θόρυβο, το 2008 ο τότε υφυπ. Οικονομικών Α. Μπέζας υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών. Ωστόσο, τα επόμενα δύο χρόνια επικράτησε «σιγή ασυρμάτου» ώσπου το 2010 έγινε γνωστό ότι η λίστα είχε περιέλθει σε ελληνικά χέρια.

Συνολικά στις λίστες με τις καταθέσεις σε ΛίχτενσταΪν και Λουξεμβούργο, τα ακίνητα στο Λονδίνο και τα σκάφη αναψυχής με έδρα την Ολλανδία περιλαμβάνονται 5.200 φορολογούμενοι που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.

Την ίδια ώρα για 25.500 από τη λίστα με τους 54.000 καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009-2011 και για άλλους 1.000 από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν προκύψει σοβαρές ενδείξεις για απόκρυψη εισοδήματος. Με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα από τις έξι λίστες, πάνω από 31.000 φορολογούμενοι ελέγχονται για απόκρυψη εισοδημάτων ύψους 15. δισ. ευρώ.

Πηγή: newsbomb.gr

Σχετικά άρθρα:

Η λίστα Λαγκάρντ από χέρι σε χέρι

Η λίστα Λαγκάρντ

Από τη λίστα Λαγκάρντ στη λίστα Λιχτενστάιν