5 Ιανουάριος 2013, 12:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:20

Ο Εορτασμός των Θεοφανείων στο Φανάρι και την Πόλη

  • Ο Εορτασμός των Θεοφανείων στο Φανάρι και την Πόλη

Τα Θεοφάνεια στην Κωνσταντινούπολη θα εορτασθούν και φέτος (2013) τόσο στο Φανάρι, την Αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως, όσο και στις Μητροπόλεις Χαλκηδόνος, Δέρκων και Πριγκηποννήσων.

Στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου την παραμονή της εορτής ο πανηγυρικός Εσπερινός θα τελεσθεί στον Πατριαρχικό Ναό στις 4 το απόγευμα, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Την Κυριακή 6 Ιανουαρίου στις 8  το πρωί θα αρχίσει ο Όρθρος και εν συνεχεία θα τελεσθεί Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία (του Μ. Βασιλείου, σύμφωνα με το Τυπικό) και εν συνεχεία η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Περί τις 11.30 π.μ. θα σχηματισθεί πομπή η οποία θα ξεκινήσει από τον Πατριαρχικό Ναό και θα καταλήξει στην αποβάθρα του Φαναρίου, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων του Κερατίου Κόλπου, για δέκατη χρονιά. Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο επετεύχθη χάρη στις προσπάθειες του Πατριάρχου Βαρθολομαίου το 2003.

Στη συνέχεια παραθέτουμε τους Ι. Ναούς της Πόλης όπου θα τελεσθεί η Κατάδυσις του Σταυρού, στη θάλασσα υπό του οικείου Επισκόπου.

Στον Βόσπορο

Στον Ι. Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης της Κοινότητος Νεοχωρίου θα τελεσθή η Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίου, Αρχιερατικώς Προϊσταμένου της περιφέρειας Βοσπόρου. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, γύρω στις 12μ. θα πραγματοποιηθεί η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων και της Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.

Μητρόπολις Χαλκηδόνος

Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος θα προεξάρχει της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου της Κοινότητος Τσεγκέλκιοϊ, και η Κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού θα πραγματοποιηθεί στην παρακείμενη προβλήτα.

Μητρόπολις Δέρκων

Ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος θα λειτουργήσει στον Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Γεσήλκιοϊ και ακολούθως θα τελεσθεί ο Αγιασμός των θαλασσίων υδάτων.

Μητρόπολις Πριγκηποννήσων

Επίκεντρο του εορτασμού είναι ο Ι. Ναός Αγίου Ιωάννου της νήσου Αντιγόνης, όπου ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος θα προστή της Θ. Λειτουργίας και της εν συνεχεία τελετής της Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στην προβλήτα που βρίσκεται κοντά στον Ναό.

Ας σημειωθεί ότι και σε πολλούς άλλους Ναούς της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και των προαναφερθέντων Μητροπόλεων θα τελεσθούν η Θ. Λειτουργία και ο Μ. Αγιασμός των Θεοφανείων.

Του Παναγιώτη Ανδριόπουλου

Πηγή: agioritikovima.gr