4 Ιανουάριος 2013, 11:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:21

Μετεωρίτης από τον Άρη βρέθηκε στη Σαχάρα

  • Μετεωρίτης από τον Άρη βρέθηκε στη Σαχάρα

Μετεωρίτης από τον Άρη βρέθηκε στη Σαχάρα και αποκαλύπτει τα μυστικά του Κόκκινου Πλανήτη

Σχετικά Άρθρα Ζωή στον πλανήτη Άρη ίσως βρήκε το CuriosityNASA: 250.000 γήινα μικρόβια μετέφερε στον Άρη το Curiosity Curiosity: οι πρώτες φωτογραφίες από την προσεδάφιση στον Άρη Ο πλανήτης Άρης διαστημικός λαχανόκηπος (για τον κλώνο του Curiosity)Πλανήτης Άρης: ενδιαφέροντα ευρήματα αλλά όχι ίχνη ζωής από το Curiosity της NASA    Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον πρώτο μετεωρίτη από τον πλανήτη Άρη στη Σαχάρα, ένα δείγμα ηλικίας 2,1 δισεκατομμυρίων ετών που περιέχει δέκα φορές περισσότερο νερό από κάθε άλλο πέτρωμα που προέρχεται από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο μετεωρίτης που ακούει στο κωδικό όνομα NWA 7034 δεν μοιάζει με κανέναν από τους 110 “αρειανούς” μετεωρίτες που έχουν βρεθεί στη Γη και μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα όσα ανακαλύπτουν τα σκάφη Curiosity και Opportunity της NASA στον Άρη.

Παρότι, σκάφη όπως το κινητό εργαστήριο Curiosity βρίσκονται στον Άρη οι επιστήμονες δεν έχουν δείγματα των ανακαλύψεών του στα χέρια τους παρά εναπόκεινται στα δεδομένα που τους στέλνει αυτόματα από τον Κόκκινο Πλανήτη για να εξάγουν συμπεράσματα.

Πλέον μπορούν να διενεργήσουν εκτεταμένες δοκιμές και αναλύσεις ώστε να ανακαλύψουν τόσο το παρελθόν του μετεωρίτη όσο και την ιστορία του περιβάλλοντος στο οποίο διαμορφώθηκε.

Ο μετεωρίτης NWA 7034 έφτασε στα χέρια του Καρλ Έιτζι, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μετεωριτών του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού στην Αλμπουκέρκη, το 2011 από έναν συλλέκτη που το είχε αγοράσει από έμπορο μετεωριτών στο Μαρόκο.

Το δείγμα έχει όγκο όσο μια μπάλα του μπέιζμπολ αλλά μεγαλύτερο βάρος στα 319,8 γραμμάρια.

Ο μετεωρίτης NWA 7034 είναι σκούρος σε όλο το εσωτερικό του και απέκτησε το ψευδώνυμο “Μαύρη Καλλονή”.

Παρότι οι πρώτες αναλύσεις δεν ήταν ενθαρρυντικές, περαιτέρω έρευνα έδειξε πως ο συγκεκριμένος μετεωρίτης έχει περίπου δέκα φορές περισσότερο νερό από άλλους μετεωρίτες που προέρχονταν από τον Άρη στα 6000 μέρη ανά εκατομμύριο. Μάλιστα προέρχεται από τον φλοιό του Κόκκινου Πλανήτη και όχι από το εσωτερικό όπως οι περισσότεροι που έχουν βρεθεί και -άγνωστο γιατί- προέρχονται από ηφαιστειακά ιζήματα που διαμορφώνονται στο εσωτερικό.

Τόσο η ηλικία του μετεωρίτη στα 2,1 δισ. έτη όσο και τα δείγματα σιδήρου και μαγγανίου έπεισαν τους επιστήμονες ότι πράγματι προέρχεται από τον Άρη (οι μετεωρίτες που προέρχονται από αστεροειδείς έχουν ηλικία άνω των 4 δισ. ετών).

Παράλληλα είχε πολύ νάτριο και ποτάσιο όπως και τα δείγματα που συλλέγει το Curiosity στην επιφάνεια του Άρη.

Πηγή: econews.gr