4 Ιανουάριος 2013, 07:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:21

Μάχη Γάλλων και Βέλγων για τις τηγανητές πατάτες

  • Μάχη Γάλλων και Βέλγων για τις τηγανητές πατάτες

Ως ένας από τα μεγαλύτερα μυστήρια του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, χαρακτηρίζει με κάποια διάθεση χιούμορ ο φλεγματικός βρετανικός «Independent» αναφερόμενος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρωτεύουσας του Βελγίου, τις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την… πατρότητα της τηγανητής πατάτας!

Οι Γάλλοι διεκδικούν την πρωτιά μέσω του μύθου τους που θέλει το πρώτο… τηγάνισμα να έγινε τον 18ο αιώνα λίγο μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Οι Βέλγοι αντιτείνουν ότι τον 17ο αιώνα, μια μέρα που ποτάμι στο σημερινό νότιο Βέλγιο είχε παγώσει, οι ψαράδες που δεν μπορούσαν να ψαρέψουν για να φάνε, έκοψαν τις πατάτες σε σχήμα ψαριού και τις τηγάνισαν!

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ φαγητού στην πρωτεύουσα του Βελγίου, του «Brusselicious», ειδικοί γευσιγνώστες και ιστορικοί από τις δυο χώρες συναθροίστηκαν για να συζητήσουν… τη διένεξη! Η σοβαρή επιστημονική έρευνα μόλις τώρα ξεκίνησε, αναφέρει στην εφημερίδα προφέσορας στο πανεπιστήμιο της Λιέγης!

Κάπου εκεί μπαίνει και η βρετανική… υποψηφιότητα, αφού στις αρχές του 19ου αιώνα υπάρχουν αναφορές για «τσιπς», ενώ μέχρι το τέλος του τα καταστήματα «fish and chips» υπήρχαν σε ολόκληρη τη Βρετανία!

Πηγή: defence-point.gr