4 Ιανουάριος 2013, 07:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:21

Φθηνότερα θα πωλούνται 1.150 φάρμακα

  • Απόδημοι Κρητικοί στέλνουν λεφτά για την υγεία στο νησί

Μειώσεις σε 1.150 φάρμακα από τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου περιλαμβάνει το νέο διορθωτικό δελτίο τιμών που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας και το οποίο τίθεται σε ισχύ από την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου.

Η μείωση, μεσοσταθμικά, της φαρμακευτικής δαπάνης που επιτεύχθηκε με το Δελτίο τιμών εκτιμάται από το υπουργείο Υγείας σε περίπου 10%.

Αναφορικά με το Δελτίο τιμών από το υπουργείο Υγείας διευκρινίζεται  ότι στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) ενώ στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,5%.

Επίσης, στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

Εξάλλου, από την ερχόμενη Παρασκευή 11 Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ νέα ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για τον τρόπο αποζημίωσης των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με αυτή, το 50% της διαφοράς που τυχόν θα προκύπτει ανάμεσα στην τιμή του πρωτότυπου φαρμάκου και του γενόσημου/ αντίγραφου –σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο τα φθηνότερα γενόσημα- θα το πληρώνει ο ασφαλισμένος, εφόσον φυσικά επιλέγει το πρωτότυπο.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι ο ασφαλισμένος θα πλήρωνε όλη τη διαφορά της τιμής. Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, η διαφορά θα μοιράζεται εξ ημισείας μεταξύ ασφαλισμένου και ΕΟΠΥΥ.

Πηγή: news247.gr