3 Ιανουάριος 2013, 14:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:21

Η Κρήτη πέτυχε το στόχο της

  • Η Κρήτη πέτυχε το στόχο της

Η Κρήτη  πέτυχε τον στόχο που είχε βάλει στην απορροφητικότητα για το 2012, παρότι δε συνέβη το ίδιο και με την χώρα μας που έμεινε πίσω σε απορροφήσεις-αν και δεν χάθηκαν κοινοτικά κονδύλια!-παρά την προσπάθεια που έγινε την τελευταία μέρα να...σωθεί η παρτίδα στο ΕΣΠΑ.

Στην Κρήτη το ΠΕΠ έκλεισε κοντά στο 45% (και είναι πλέον Κρήτη-νότιο Αιγαίο από τις πρώτες περιφέρειες στην Ελλάδα) με αρχικό στόχο το 42% και τώρα βάζει πλώρη για…110 εκατομμύρια μέσα στο 2013! Ωστόσο, σε πανελλαδικό επίπεδο, αν κι ο ένας από τους δύο στόχους, αυτός του να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια επιτεύχθηκε πλήρως, ο δεύτερος στόχος, αυτός της απορρόφησης 3,7 δισ. ευρώ κονδυλίων (μνημονιακός στόχος) αλλά και δαπάνης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων 6,85 δισ. ευρώ δεν επιτεύχθηκε αν και τελικά οι απώλειες ήταν χαμηλότερες από το «κακό σενάριο. Το ΠΔΕ υποχρηματοδοτήθηκε κατά 650 εκατ. ευρώ και τα λεφτά αυτά δεν θα μεταφερθούν στο 2013.

Το ΠΕΠ Κρήτης έκλεισε στο 45% υπερβαίνοντας τον στόχο του 42% με συμβάσεις που αγγίζουν το 80% και εντάξεις έργων που ξεπερνούν το 140%! Για το 2013 πάντως, όπως έχει προαναγγείλει και ο περιφερειάρχης Στ.Αρναουτάκης πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του ν+3 που είναι ουσιαστικά 110 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να συμβασιοποιηθούν όλα τα έργα-άρα είναι κρίσιμο το πρώτο εξάμηνο-μέχρι τέλος του χρόνου, όπως προβλέπεται και να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία.

“Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες να το πετύχουμε" έχει ξεκαθαρίσει ο κ.Αρναουτάκης που είχε από την πρώτη στιγμή πει ότι η Κρήτη θα πιάσει τον στόχο και θα είναι από τις πρώτες περιφέρειες στην Ελλάδα σε απορροφητικότητα. Σε δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης χαρακτήρισε το 2013 "την καλύτερη χρονιά για το ΕΣΠΑ στην Κρήτη", ενώ αναφέρθηκε και στο πόσο σημαντική χρονιά ήταν το 2012, χρονιά κατά την οποία η Κρήτη ξεπέρασε το στόχο των 4,5 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ.

Μοναδικό, ίσως, μελανό σημείο αποτελούν τα προγράμματα ΟΣΑΠΥ, που αφορούν σε 264 έργα σε δήμους της ενδοχώρας στην Κρήτη, τα οποία "κόλλησαν" μέσα στο 2012 και θα "τρέξουν" το 2013.

"Το σημαντικό είναι ότι πήραμε και πρόσθετους πόρους 50 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων" - τόνισε ο κ.Αρναουτάκης, ο οποίος αφού έδωσε συγχαρητήρια σε όλους, υπογράμμισε ότι η τρέχουσα είναι χρονιά σημαντική για την αυξημένη απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ενώ έχει γίνει ήδη η προεργασία και η Περιφέρεια είναι έτοιμη για τη νέα προγραμματική περίοδο και το ΕΣΠΑ του 2014.

Πηγή: cretalive.gr