28 Δεκέμβριος 2012, 07:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:22

Έντονα καιρικά φαινόμενα το Σαββατοκύριακο σε Ελλάδα και Πόντο

  • Έντονα καιρικά φαινόμενα το Σαββατοκύριακο σε Ελλάδα και Πόντο

Βροχερό το σκηνικό του καιρού στα πεδινά και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά της χώρας το Σαββατοκύριακο.

Οι λίγες νεφώσεις σήμερα Παρασκευή, θα είναι μια παρένθεση στον πολύ βροχερό καιρό του Σαββατοκύριακου, συνοδεία ισχυρών ανέμων.

Παρασκευή 28/12

Λίγες νεφώσεις, μουντάδα και γενικά ένα μάλλον αδιάφορο καιρικά σκηνικό θα στηθεί σήμερα πάνω από το λεκανοπέδιο. Οι άνεμοι γενικά ασθενείς Δυτικοί Νοτιοδυτικοι, ενώ η θερμοκρασία στα κεντρικά της Αθήνας θα κυμανθεί από 10-17 ή και 18°C, διατηρούμενη ακόμη σε αρκετά υψηλά επίπεδα για την εποχή. Πάντως στα Βόρεια Προάστια η θερμοκρασία θα κυμαθεί 2-3°C χαμηλότερα.

Υπόλοιπη Ελλάδα (Παρασκευή 28/12)

Νεφώσεις με βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας και κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι χιονοπτώσεις αρχικά στα πιο ψηλά ορεινά και στα Χιονοδρομικά Κέντρα, αλλά σταδιακά και ως τη νύχτα θα πέσουν και αρκετά χαμηλότερα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει από βορρά προς κέντρο από 11-14°C.

Σάββατο 29/12

Αρχικά νεφώσεις, οι οποίες όσο περνάει η ώρα μέσα στην ημέρα, θα τείνουν να έχουν αυξητικές τάσεις και θα δώσουν βροχές, ενώ δεν αποκλείεται και η εκδήλωση καταιγίδας προς το βράδυ, οπότε και φαίνεται να υπάρξουν πιθανώς και τοπικά έντονα φαινόμενα. Ξέρω χαλάει κάπως τα σχέδια του σαββατόβραδου, αλλά keep-walking!!! Οι άνεμοι θα πνέουν έως ισχυροί Βορειοανατολικοί, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα κυμανθεί από 9-14 ή και 15°C. Στα ευρύτερα Βόρεια Προάστια η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 7-12 ή και 13°C.

Κυριακή 30/12

Αστατος γενικά και κρύος ο καιρός σήμερα, με ασθενείς έως και μέτριες βροχές βορείου ρεύματος (πιθανόν λίγο πιο έντονες πρόσκαιρα και τοπικά). Χιονοπτώσεις πιθανώς να σημειωθούν στα ψηλότερα της Πάρνηθας. Οι άνεμοι θα διατηρηθούν μέτριοι έως ισχυροί Βορειοανατολικοί με μια...λογική μικρής εξασθένησης, ενώ η θερμοκρασία στα κεντρικά τήματα της Αθήνας θα κυμαθεί κατά μέσο όρο από 9-12°C, όμως στα ευρύτερα Βόρεια Προάστια θα κυμανθεί από 7-9°C.

Καιρός Τριημέρου στην Τραπεζούντα στον Πόντο

Σήμερα Παρασκευή αυξημένες γενικά νεφώσεις στη διάρκεια της ημέρας, με θερμοκρασία από 10-16οC, το Σάββατο νεφώσεις με πιθανότητα βροχής και θερμοκρασία από 8-14οC, ενώ τέλος την Κυριακή κρυώνει αρκετά ο καιρός, με βροχή ή ακόμα και χιονόνερο μέσα στην ημέρα και θερμοκρασία πολύ χαμηλά από 1-8οC.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα φαινόμενα στην Αττική για το Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να είναι πολύ έντονα.

Κώστας Αλεξανδρής
Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος - Καιρικός Ερευνητής