27 Δεκέμβριος 2012, 14:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:52

Άρωμα Χριστουγέννων από την Μικρά Ασία

  • Άρωμα Χριστουγέννων από την Μικρά Ασία

Άρωμα και μελωδίες απο τη Μικρά Ασία πλημμύρισε το αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, συνεχίζοντας την παράδοση των αξιόλογων εκδηλώσεων που χρόνια τώρα προσφέρει στους μαθητές και τους πολίτες της Λάρισας.

Τη χαρμόσυνη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων  αποτύπωσαν οι μαθητές  του Μουσικού Σχολείου και η ηθοποιός Πόπη Πελτεκοπούλου στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή  που διοργάνωσαν σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Λάρισας. Η κα Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου  στην ομιλία της μεταξύ άλλων ανέφερε πως στη Μικρά Ασία, από αιώνων ελληνική  και πάντα βαθιά θρησκευόμενη, ο εορτασμός των Χριστουγέννων και ολόκληρου του Δωδεκαημέρου ανέδιδε το δικό του χαρούμενο, μεθυστικό άρωμα.  Μέρες πολλές πριν από τα Χριστούγεννα άρχιζαν οι μπουγάδες κι η καθαριότητα, ώστε το σπίτι να είναι καθαρό, ειδικά για τη μέρα του ΑηΒασιλιού, συμβολίζοντας ότι έτσι θα υποδέχονταν έναν χαρούμενο καινούριο χρόνο. Από τα Χριστούγεννα έως την Πρωτοχρονιά γινόταν και η ετοιμασία των γλυκών, προκαλώντας πυρετώδη κινητικότητα στις νοικοκυρές και εν γένει στις γυναίκες του σπιτιού. Οι συμβολισμοί τόσο στην προετοιμασία του εορταστικού τραπεζιού, όσο και στην παρασκευή πολλών γλυκών αλλά κυρίως της βασιλόπιττας, ήταν  πάντοτε παρόντες.

Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς τα παιδιά έλεγαν τα κάλαντα στα σπίτια μαζεύοντας λιχουδιές και αγάπη από τους νοικοκύρηδες και σπανιότερα χρήματα. Οι φτωχές οικογένειες, οι πενθούντες, όσοι για κάποιο λόγο δεν μπορούσαν να γιορτάσουν τις άγιες εκείνες ημέρες, δέχονταν την απλόχερη προσφορά φίλων, συγγενών και γειτόνων.  Η γιορτή και η χαρά μοιράζονταν ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους, ακόμα και στον τούρκο γείτονα, αλλιώς ήταν λειψή. Γιατί η Μικρά Ασία βλέποντας μέσα απ” το φως του τόπου της τη μόνη αληθινή πληρότητα της μοιρασιάς, έδινε, ανέκαθεν, απλόχερα τους πλούσιους καρπούς της.  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο προϊστάμενος του Τμήματος παιδαγωγικής καθοδήγησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου  Μικρασιατών κ. Γ. Καρύδης,  μέλη του Συλλόγου, γονείς και φίλοι. Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία ενώ χειροκροτήματα απέσπασαν μαθητές, εκπαιδευτικοί καθώς και ο διευθυντής του σχολείου κ. Σ. Αναγνωστόπουλος για την έξοχη διοργάνωση.

Να σημειωθεί ότι για την σχολική γιορτή συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί Αγγελική Φούντα, Δήμητρα Βρούζου, Γιάννη Βρούζος,  Θεοδώρα Τερζούδη, Φρόσω Αστ. Κτιστάκη, Ντριγκόγια Βασιλική και Γιάννης Μακρυγιάννης.

Πηγή: larissanet.gr