27 Δεκέμβριος 2012, 12:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:23

Ελλάδα: Οι Γερμανοί ξανάρχονται

  • Handelsblatt: Χρυσή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό

Η Ελλάδα επανέρχεται στην τουριστική προτίμηση των Γερμανών. Για το καλοκαίρι του 2013 καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων που φτάνουν συνολικά το 8%, ενώ τα πακέτα είναι για φέτος πιο φτηνά.

Οι Γερμανοί επιβεβαιώνουν την φήμη τους ως πρωταθλητές στον τουρισμό. Κι αυτό παρά τη γενικότερη κακή οικονομική συγκυρία και τις τσιμπημένες τιμές σε ορισμένους τουριστικούς προορισμούς. 40 εκατομμύρια ταξίδια έκαναν το 2012 οι Γερμανοί, η κρίση τους είναι άγνωστη λέξη όταν πρόκειται για τις διακοπές τους.

Οι Γερμανοί που προγραμματίζουν από τώρα τις καλοκαιρινές τους διακοπές, δεν επηρεάζονται όπως φαίνεται από την κρίση που πλήττει την Ευρώπη αλλά και τα πιο ακριβά τουριστικά πακέτα με προορισμούς την Τουρκία και την Ισπανία. Οι Γερμανοί χρόνια τώρα έχουν αποδείξει ότι αναζητούν ήλιο και παραλίες.

Τα τουριστικά γραφεία έχουν τεράστιο φόρτο εργασίας από Γερμανούς που θέλουν από το χειμώνα να κάνουν κράτηση για τις ωραιότερες εβδομάδες του χρόνου. Οι τουριστικοί πράκτορες τρίβουν τα μάτια τους και ήδη από τώρα καταγράφουν ρεκόρ κρατήσεων για το καλοκαίρι 2013.

«Η Γερμανία σε σύγκριση με άλλες χώρες μοιάζει να είναι η νήσος των μακαρίων», δηλώνει εκπρόσωπος της TUI. Ακόμη και σε μακρινούς και πιο ακριβούς προορισμούς, όπως Ταϊλάνδη, Ν. Αφρική ή Κένυα καταγράφεται αύξηση της ζήτησης. «Φαίνεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των ηλικιωμένων που διαθέτουν πολλά χρήματα και που μαγεύονται από μακρινά ταξίδια προς την Ανατολή», εξηγεί ο ίδιος εκπρόσωπος. Τουριστικό «μπουμ» θα ζήσει φέτος η Γερμανία αλλά και η Αυστρία.

Για το 2013 οι τουρ οπερέιτορς και τα ταξιδιωτικά γραφεία καταγράφουν αύξηση των κρατήσεων που φτάνουν συνολικά το 8%. Ακόμη και οι κρατήσεις για την Ελλάδα έχουν αυξηθεί για φέτος το καλοκαίρι. Ο εκπρόσωπος του TUI επιβεβαιώνει ότι οι Γερμανοί «ξανάρχονται» από του χρόνου στην Ελλάδα. Ο ανταγωνιστής του Thomas Cook κάνει μάλιστα λόγο για μια τουριστική «αναγέννηση» της Ελλάδας. Οι εικόνες με τη καμένη γερμανική σημαία και την καγκελάριο με ναζιστικά σύμβολα φαίνεται ότι έχουν ξεχαστεί, οι προσπάθειες ομαλοποίησης των ελληνογερμανικών σχέσεων με επισκέψεις αξιωματούχων στην Ελλάδα και στη Γερμανία και η αλλαγή στον τρόπο που παρουσιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ την Ελλάδα έχουν συμβάλει στη μεταστροφή της γερμανικής κοινής γνώμης.

Η διαφαινόμενη τουριστική αύξηση στην Ελλάδα οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι οι τουρ οπερέιτορς αύξησαν τις τιμές τους σε χώρες με ήλιο και παραλίες. Για παράδειγμα, όποιος κάνει κράτηση με τον Thomas Cook για την Τουρκία θα πληρώσει 2% περισσότερο από ότι πέρυσι. Για τις Κανάριες και Βαλεαρίδες νήσους η αύξηση είναι μεγαλύτερη, γύρω στο 4%. Η Rewe Group αύξησε τα πακέτα της προς την Τουρκία κατά 4%. Ακριβότερα πακέτα για την Τουρκία και την Ισπανία προσφέρουν κι άλλα τουριστικά γραφεία που απευθύνονται στον μαζικό τουρισμό, όπως Jahn Riesen. IST και Tjaereborg. Αντίθετα οι Τhomas Cook και η Alltours, 4η σε μέγεθος τουρ οπερέιτορ στη Γερμανία, έριξαν τις τιμές τους για την Ελλάδα.

Πηγή: ysterografa.gr