24 Δεκέμβριος 2012, 10:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2014, 18:05

Γαλοπούλα γεμιστή, με πουρέ κάστανο

  • Γαλοπούλα γεμιστή, με πουρέ κάστανο

Μια εναλλακτική πρόταση για τη γαλοπούλα, που θα ενθουσιάσει την οικογένεια σας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

ΥΛΙΚΑ

Μαρινάδα για μια γαλοπούλα 3 κιλά

  • 100 γρ. αλάτι χοντρό
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 φλ. κονιάκ
  • 2 πορτοκάλια
  • 3 κρεμμύδια
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 10 κόκκους πιπέρι
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 1 μεγάλο κλαράκι δενδρολίβανο

Για τη γέμιση

  • Τα εντόσθια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
  • 5 βερίκοκα ξερά
  • 10 κάστανα βρασμένα
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη
  • 100 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι σε κύβους
  • ½ ποτηράκι κρασιού κονιάκ

Υλικά για τον πουρέ κάστανο

  • 1 κιλό πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες
  • 1 κιλό κάστανα βρασμένα και πολτοποιημένα
  • 400 γρ. βούτυρο
  • 1 φλ. γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μαρινάδα

  1. Σε 1 λίτρο κρύο νερό ρίχνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει το αλάτι. Σε μια μεγάλη λεκάνη τοποθετούμε την καθαρή, αποψυγμένη γαλοπούλα, και την περιχύνουμε με το μίγμα αλατιού-ζάχαρης-νερού.
  2. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα πορτοκάλια σε 4-5 κομμάτια και τα ρίχνουμε και αυτά. Σπάμε τα μπαχαρικά στο γουδί και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας.
  3. Προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να καλυφθεί η γαλοπούλα όσο το δυνατόν περισσότερο. Αφήνουμε τη γαλοπούλα για τουλάχιστον 5-6 ώρες στη μαρινάδα γυρίζοντάς την κατά διαστήματα.

Εκτέλεση γέμισης

  1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα εντόσθια στη μαργαρίνη και αλατοπιπερώνουμε.
  2. Σβήνουμε με το κονιάκ,προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να πάρει δύο βράσεις.
  3. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα και κλείνουμε με οδοντογλυφίδες για να μην βγει η γέμιση. Την τοποθετούμε στο ταψί και προσθέτουμε 1 φλ. ελαιόλαδο.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε τη γαλοπούλα στους 220° για 20΄, στους 200° για 40΄, και στη συνέχεια στους 180° για ακόμη 75΄. Υπολογίστε για κάθε κιλό του βάρους της γαλοπούλας 30-35΄, ή λίγο παραπάνω αν την επιθυμείτε εντελώς στεγνή!

Για τον πουρέ

  1. Βράζουμε τα κάστανα με το γάλα (υπάρχουν έτοιμα βρασμένα και ξεφλουδισμένα στο εμπόριο) και τα αλέθουμε στο μίξερ.
  2. Τα ανακατεύουμε με πουρέ πατάτας, προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.

Καλή σας όρεξη και καλά Χριστούγεννα!