22 Δεκέμβριος 2012, 11:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:24

Νέφος αιθαλομίχλης πνίγει την Ελλάδα

  • Νέφος αιθαλομίχλης πνίγει την Ελλάδα

Συανγερμό έχουν σημάνει οι επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της απότομης μετάβασης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ανεξέλεγκτης προέλευσης καύσιμα υλικά για τα τζάκια έχει δημιουργηθεί ένα πυκνό νέφος αιθαλομίχλης στον ελληνικό ουρανό, επικίνδυνο για τις ζωές των ανθρώπων καθώς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά και καρδιακά νοσήματα.

Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου καθώς κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του ΄50, όταν καταγράφηκαν περισσότεροι από 20.000 θάνατοι.

Τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια, τουλάχιστον διπλασιάστηκαν και σε ορισμένες περιοχές τριπλασιάστηκαν, σηματοδοτώντας ότι η κατάσταση είναι επιδεινούμενη.

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός, εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πώς η αιθαλομίχλη αυξήθηκε από απρογραμμάτιστη και αναγκαία καύση πάσης φύσεως ξύλινων και άλλων προϊόντων για να ζεσταθούν οι κάτοικοι της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σωματίδια ρύπων με πολύ μικρή διάμετρο, που είναι εισπνεύσιμα, ενοχοποιούνται για την πρόκληση βλαβών στο καρδιογγειοαναπνευστικό σύστημα.

Πηγή: sofokleousin.gr