20 Δεκέμβριος 2012, 10:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτώβριος 2014, 08:58

Χοιρινό με πορτοκάλι και λεμόνι

  • Χοιρινό με πορτοκάλι και λεμόνι

Ένα υπέροχο και πολύ γευστικό φαγητό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας είναι το χοιρινό με πορτοκάλι και λεμόνι.

ΥΛΙΚΑ

(για 8 μερίδες)

  • 2½ κιλά χοιρινή σπάλα

Για τη μαρινάτα

  • χυμό από 3 πορτοκάλια
  • χυμό από 1½ λεμόνι,
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις πατάτες

  • 1¾ κιλά πατάτες ή γλυκοπατάτες, μικρές ολόκληρες ή και πιο μεγάλες, κομμένες στη μέση
  • 1 πορτοκάλι καλά πλυμένο και κομμένο σε φέτες
  • 1½ φλ. λιαστές ντομάτες
  • 1 φλ. σύκα ξερά
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε ένα σκεύος που χωράει το χοιρινό κρέας βάζουμε τα υλικά της μαρινάτας και το κρέας. Το μαρινάρουμε για 4 ώρες, και το γυρίζουμε μερικές φορές για να μαριναριστεί από όλες τις πλευρές.
  2. Σε άλλο σκεύος βάζουμε όλα τα υλικά για τις πατάτες και τα ανακατεύουμε.
  3. Μεταφέρουμε το κρέας (μετά το μαρινάρισμα) σε ένα ταψί. Στα υγρά της μαρινάτας βάζουμε το μίγμα με τις πατάτες.
  4. Το νέο μίγμα το βάζουμε στο ταψί με το χοιρινό κρέας. Πασπαλίζουμε τις πατάτες με την τριμμένη φρυγανιά.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 50΄ στους 180°. Αν πάρουν χρώμα, μπορούμε να σκεπάσουμε το ταψί με μια βρεγμένη λαδόκολλα και να συνεχίσουμε το ψήσιμο.

Καλά Χριστούγεννα!

Πηγή: gr-kitchen.blogspot.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ