20 Δεκέμβριος 2012, 10:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:25

Αυξάνεται η παγκόσμια εμπορία παιδιών

  • «Σκότωσα τον μπαμπά μου, γιατί δεν άντεχα άλλο», λέει ο 12χρονος

Νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει ότι το φαινόμενο της παγκόσμιας εμπορίας παιδιών αντί να μειώνεται αντιθέτως αυξάνεται και μάλιστα με αρκετά ανησυχητικούς ρυθμούς. Πλέον, το 27% των συνολικών θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων για την τριετία 2007-2010 είναι παιδιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Έκθεση του Ο.Η.Ε, τα παιδιά-θύματα παράνομης εμπορίας είναι στην πλειονότητά τους κορίτσια. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση αναφορικά με την Εμπορία Ανθρώπων 2012 που προετοιμάστηκε από το Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκλημάτων του Ο.Η.Ε, παρατηρείται μία συνολική αύξηση της τάξης του 7% για τα παιδιά που πέφτουν θύματα trafficking σε σχέση με την περίοδο αναφοράς των ετών 2003-2006.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα κορίτσια αποτελούν πλέον περίπου το 15 με 20 τοις εκατό των συνολικών θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ενηλίκων. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα αγόρια βρίσκεται περίπου στο 10 τοις εκατό.

Η μελέτη βασίζεται σε επίσημα δεδομένα που δόθηκαν στον διεθνή οργανισμό από 132 χώρες. Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι τα μεγαλύτερα θύματα του trafficking καθώς το ποσοστό τους φτάνει στο 75 τοις εκατό του συνόλου των θυμάτων.

Βέβαια, τα στοιχεία της έκθεσης δεν δείχνουν μία ομοιογενή γεωγραφική «εικόνα». Αναφέρθηκαν σημαντικές διαφοροποίησεις στην έκταση του φαινομένου ανά ήπειρο. Η αναλογία των διακριβωμένων περιστατικών παιδικών θυμάτων εμπορίας ήταν στα επίπεδα του 68 τοις εκατό για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, 39 τοις εκατό για τη Νότια Ασία, την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό με μία αρκετά σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία (16%).

Αξιωματούχοι καλούν πλέον στην ισχυροποίηση των θεσμικών πλαισίων καταπολέμησης της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων, καθώς και στην ολοένα και ακριβέστερη διακρίβωση της πραγματικής έκτασης του φαινομένου.

Πηγή: pentapostagma.gr