18 Δεκέμβριος 2012, 12:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:52

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τα πιο όμορφα απ' όλα!

  • Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τα πιο όμορφα απ' όλα!

Χριστούγεννα 2012. Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα καταστήματα έχουν γεμίσει με λαμπιόνια και χριστουγενιάτικα δέντρα, προσπαθώντας να δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και κλίμα χαράς και γιορτής.

Οι άνθρωποι, όμως, περιφέρονται στους δρόμους προβληματισμένοι και δεν δείχνουν να συγκινούνται απ' αυτά που βλέπουν γύρω τους.

Για τους περισσότερους από εμάς είναι διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα. Για πολλούς Έλληνες, είναι δύσκολα, γιατί δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη για να επιβιώσουν.

Άν γυρνούσαμε μερικά χρόνια πίσω, θα βλέπαμε ότι τέτοιες μέρες, όλοι σκεπτόμασταν τι θα ψωνίσουμε, τι θα φάμε, πού θα περάσουμε τις μέρες των γιορτών, πώς θα διασκεδάσουμε και καταλήγαμε να έχουμε ξοδέψει το δώρο Χριστουγέννων πριν καλά καλά το πάρουμε.

Οι πιστωτικές κάρτες έπαιρναν «φωτιά», στο… όνομα των επώνυμων και μη προϊόντων. Oι τράπεζες έδιναν τα εορτοδάνεια, για να  τα καταναλώσουμε σε δώρα και διασκέδαση ή να επισκεφθούμε κάποιον από τους δημοφιλείς χριστουγεννιάτικους προορισμούς.

Περνούσαμε πολύ καλά και... κατόπιν εορτής ερχόταν ο προβληματισμός. Πώς θα αποπληρώσουμε το εορτοδάνειο ή την πιστωτική κάρτα που είχε... φουσκώσει;

Και κάπως έτσι η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης έχανε το πραγματικό της νόημα.

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Το «δώρο Χριστουγέννων»  έγινε ένα απλό επίδομα, που για τους δημοσίους υπαλλήλους ήταν «συλλεκτικής» αξίας μιας και ήταν το τελευταίο δώρο που πήραν. Δυστυχώς, για πολλούς Έλληνες δεν υπάρχει ούτε δώρο ούτε καν μισθός, γιατί είναι άνεργοι.

Αλλά κι αυτοί που θα πάρουν το δώρο-επίδομα θα προσπαθήσουν να καλύψουν κάποιες βασικές ανάγκες της οικογένειάς τους ή της αγαπημένης... εφορίας.

Πώς γίνεται τότε αυτά τα Χριστούγεννα να είναι τα πιo όμορφα απ' όλα;

Η μεγάλη διαφορά των φετινών Χριστουγέννων θα είναι ότι ίσως επιτέλους καταλάβουμε, ότι για να γεμίσει η καρδιά και η ψυχή μας, δεν χρειάζονται όλα εκείνα που μας επέβαλε η υπερκαταναλωτική κοινωνία. Μπορούμε να είμαστε καλά και πραγματικά ευτυχισμένοι με πολύ λιγότερα.

Οι αξίες της ζωής δεν αγοράζονται με πιστωτικές κάρτες και δάνεια. Η αγάπη των φίλων μας, των παιδιών μας, των αγαπημένων μας προσώπων, είναι ανεκτίμητη.

Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης, γι αυτό καλό θα ήταν να κοιτάξουμε δίπλα μας, γιατί κάποιος συνάνθρωπός μας μπορεί να έχει την ανάγκη μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Αυτά που δεν πρέπει επίσης να ξεχάσουμε είναι τα παιδιά. Έχουμε υποχρέωση να τα κάνουμε να περάσουν καλά και να χαρούν, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες για μας.

Ευτυχώς οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, παρόλα τα οικονομικά προβλήματα, κατάφεραν να βρουν χορηγούς και δημιούργησαν χώρους, όπου η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δίνει χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Έτσι, μπορούν να διασκεδάσουν όλοι δωρεάν ή με πολύ μικρό κόστος.

Τα φετινά Χριστούγεννα ίσως καταφέρουμε να σκύψουμε μέσα μας και να βρούμε τον "'Ανθρωπο". Ίσως το πνεύμα των Χριστουγέννων να βρει πρόσφορο έδαφος και να μας αγγίξει περισσότερο από άλλες χρονιές.

Τελικά μπορεί αυτά τα Χριστούγεννα να είναι τα πιο όμορφα απ' όλα.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους και ας ελπίσουμε σε μια καλύτερη χρονιά!

Γράφει η Ζαμπετάκη Ε. για το Pontos-News.Gr