17 Δεκέμβριος 2012, 14:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:26

Οι τρεις Μάγοι ήταν αστρολόγοι ή αστρονόμοι;

  • Οι τρεις Μάγοι ήταν αστρολόγοι ή αστρονόμοι;

Ένα ερώτημα που κατά καιρούς απασχολεί όσους μελετούν την Γραφή είναι: οι Μάγοι υπήρξαν αστρολόγοι ή αστρονόμοι; Είναι γνωστό ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των δυο αυτών όρων.

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος είναι ο μόνος που αφηγείται στο Ευαγγέλιό του το περιστατικό της αφίξεως των Μάγων εις την Βηθλεέμ, οδηγουμένων από λαμπρό αστέρι, για να προσκυνήσουν τον γεννηθέντα Σωτήρα και να του προσφέρουν τα πλούσια δώρα τους.

Αστρολόγοι είναι εκείνοι που εξάγουν αυθαίρετα συμπεράσματα από την θέση των άστρων και τα ζώδια και θεωρούν ότι τελικά τα ζώδια κατευθύνουν την ζωή των ανθρώπων. Πρόκειται περί απάτης, περί προσπάθειας παραπλανήσεως των αφελών που καταφεύγουν προς αυτούς. Δυστυχώς η αστρολογία,  δηλαδή η δήθεν μελέτη των κινήσεων των άστρων και η δήθεν επίδραση αυτών επί του ανθρώπου είναι μια καλοστημένη επιχείρηση που συνεχώς ανθίζει χάρη των αφελών που καταφεύγουν εις τα φώτα της.

Αντίθετα αστρονόμοι είναι εκείνοι που έχουν σπουδάσει την επιστήμη της αστρονομίας που πραγματικά μελετά τα άστρα. Οι αστρονόμοι ποτέ δεν κάνουν λόγο για μελλοντολογίες και πεπρωμένα του ανθρώπου. Είναι σοβαροί επιστήμονες και αντικείμενο τους είναι η διερεύνησης του σύμπαντος δια του τηλεσκοπίου.

Οι «Μάγοι» για τους οποίους ομιλεί ο Ευαγγελιστής Ματθαίος είναι σοφοί μελετητές των άστρων, έτσι εξηγείται ο όρος Μάγος και που φυσικά δεν έχει καμία σχέση με μαγείες και αστρολογικές απάτες. Οι «Μάγοι», λοιπόν, αυτοί ορμώντο από την Ανατολή (Περσία ή Αραβία) και από την χώρα τους ξεκίνησαν να γνωρίσουν και να προσκυνήσουν τον Κύριο.

Συνεπώς ήσαν βέβαιοι ότι ο υπερμεγέθης αστήρ που έλαμψε στον ουρανό της πατρίδας των ήταν σημάδι του Θεού που εδήλωνε την γέννηση Βασιλέως. Στην περίπτωση αυτή βασιλέως επουρανίου που θα βασίλευε στις ψυχές των ανθρώπων. Δεν ήσαν απατεώνες και τσαρλατάνοι επειδή τότε δεν θα επιχειρούσαν το μεγάλο αυτό εγχείρημα δηλαδή το μεγάλο και πολυδάπανο ταξίδι τους.

Για να ερευνήσει κανείς κάτι χρειάζεται σοφία και σπουδή σε επιστήμη.

Αλήθεια οι διάφοροι αστρολόγοι που σήμερα κατακλύζουν τα τηλεοπτικά κανάλια ποια επιστήμη σπούδασαν και τι τίτλους σπουδών έχουν να επιδείξουν;

Πηγή: pentapostagma.gr