17 Δεκέμβριος 2012, 08:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:26

Ο καιρός της εβδομάδας. Μια γεύση για τα Χριστούγεννα

  • Ο καιρός της εβδομάδας. Μια γεύση για τα Χριστούγεννα

Το δελτίο καιρού για σήμερα στην χώρα, αλλά και την Τραπεζούντα στον Πόντο. Μια πρώτη γεύση για το τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα...

Εγκαθίσταται ο χειμώνας σταδιακά...

ΑΤΤΙΚΗ

Νεφώσεις αρχικά, αλλά και διαστήματα με ήλιο. Σταδιακά οι νεφώσεις θα.φουσκώσουν από υπερηφάνεια, ή αν θέλετε θα αυξήσουν τη δυναμική τους, καλύπτοντας τον Αττικό ουρανό. Προς τις απογευματινές ώρες και κυρίως τις βραδινές, θα σημειωθούν τοπικές βροχές, χωρίς να αποκλείεται και η εκδήλωση καταιγίδας στο δυνατό πέρασμα του συστήματος ως τα μεσάνυχτα (μικρή πιθανότητα). Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς έως μέτριοι από ΔΒΔ και ΒΔ διευθύνσεις και αργότερα θα στραφούν σε ΒΑ, ενώ η θερμοκρασία στα κεντρικά τμήματα της Αθήνας, θα κυμανθεί σε χαλαρούς φθινοπωρινούς ρυθμούς, από 11-18°C. Στα ευρύτερα Βόρεια Προάστεια θα κυμανθεί από 9-16 ή και 17°C.

Προοπτική εβδομάδος

Τετάρτη και Πέμπτη κρυώνει η Αττική, με βροχές και χιόνια στα ορεινά και τα υπερβόρεια προάστια. Νέα επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο με βροχές, χιονόνερα και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και χαμηλότερα, αν και λόγω της αβεβαιότητας στα προγνωστικά μοντέλα του καιρού (εξαιτίας της πολυπλοκότητας στην γενική καιρική κυκλοφορία), ακόμη είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Στη διάρκεια της εβδομάδος θα ενημερώνουμε για τις εξελίξεις.

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας νεφώσεις με βροχές (κυρίως ασθενούς και μέτριας έντασης), καθώς και χιόνια στα ορεινά. Ποικιλία ανέμων ποσοτικά και ποιοτικά! Η θερμοκρασία δεν αλλάζει σημαντικά σε σχέση με τη χθεσινή μέρα (από 11-19°C οι μέγιστες, ξεκινώντας από Μακεδονία και καταλήγοντας στα νοτιότερα τμήματα).

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

Νεφελώδης καιρός στην καρδιά του Πόντου, με πιθανότητα βροχής προς το βράδυ και θερμοκρασία από 5-11°C.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ: Αβεβαιότητα υπάρχει ακόμη για την ημέρα των Χριστουγέννων, μιας και η προγνωσιμότητα των μοντέλων καιρού, βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα αυτή την χρονική στιγμή. Είναι αυτό που λέει ο μεγάλος δάσκαλος της μετεωρολογίας Δ.Ζιακόπουλος, στον καιρό αρέσει να κρύβεται!!! Τις περισσότερες πιθανότητες πάντως συγκεντρώνουν οι ήπιες γενικά συνθήκες με νοτιάδες και συννεφιασμένο σκηνικό, ως μια πρόσκαιρη διάταξη σε μια σημαντική ψυχρή εισβολή που πιθανώς ακολουθεί και μπορεί να φέρει μεγάλο χιονιά στην Ελλάδα με χιόνια ακόμη και στα πεδινά!!!

Κώστας Αλεξανδρής
Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος - Καιρικός ερευνητής