16 Δεκέμβριος 2012, 10:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:27

Ο καιρός τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά από τα μερομήνια!

  • Ο καιρός τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά από τα μερομήνια!

Τα μερομήνια είναι γνωστά στους περισσότερους. Δείτε τι δείχνουν για τον καιρό του Δεκεμβρίου, αλλά και τον καιρό που θα κάνει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά!

Τα μερομήνια είναι η ετήσια παραδοσιακή (εναλλακτική μακροπρόθεσμη) μέθοδος παρατήρησης του καιρού με τα σημάδια των πρώτων 12 ημερών του Αυγούστου, οι οποίες λένε ότι δείχνουν τον καιρό όλου του χρόνου, κάτι που δεν δέχεται η επιστήμη της μετεωρολογίας! Τα μερομήνια κάθε Αύγουστο δείχνουν έναν γενικό δρόμο και φαίνεται ότι έχουν χωρίσει στη μέση επιστήμονες, ερασιτέχνες, αλλά και θιασώτες του καιρού ή καιρόφιλους. Δεν παύουν όμως να ενδιαφέρουν κάθε χρόνο την πλειοψηφία των ανθρώπων της υπαίθρου και όχι μόνο... Η παρατήρηση των προβλέψεων που ακολουθούν, πραγματοποιήθηκε στη Ν.Εύβοια από τον Δημήτρη Τσούλη, που προσπαθεί να διαιωνίσει ένα μακραίωνο καιρικό έθιμο.

Ο Δεκέμβρης ξεκινά με βροχερό κατά διαστήματα καιρό, γρήγορα όμως από τις 3-4 του μήνα ο καιρός βελτιώνεται και έτσι θα κυλήσει σχεδόν μέχρι να κλείσει το πρώτο του δεκαήμερο, χωρίς κάτι το αξιόλογο.

Μεταβολή αναμένεται στις αρχές του δεύτερου δεκαημέρου (κακοκαιρία) με βροχές και χιόνια στο διάστημα 12-13/12.

Ακολουθεί περίοδος μη παρατήρησης, που αντιστοιχεί στις ημερομηνίες από 14 έως 19/12.

Κακοκαιρία αναμένεται στις 20 του Δεκέμβρη, με βροχές και χιόνια στα ορεινά και κορύφωση αυτής περί τις 22-23 του μήνα, όπου τα χιόνια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Εν συνεχεία αναμένεται σχετική βελτίωση του καιρού, χωρίς όμως να απουσιάζουν διαστήματα βροχών.

Νέα επιδείνωση του καιρού θα σημειωθεί παραμονές του νέου έτους 30-31/12, με πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια να ξανακάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και σε ημιορεινές περιοχής της ανατολικής χώρας.

Ο καιρός σήμερα Κυριακή στην Ελλάδα και τον Πόντο

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/12 ΑΤΤΙΚΗ

Νεφώσεις, ήλιος, στροφή των ανέμων σε νοτιάδες και άνοδος της θερμοκρασίας, θα είναι τα σημερινά χαρακτηριστικά του καιρού και πολλοί θα πουν, άϊντε να ζεσταθεί λίγο το κοκκαλάκι μας!!! Οι άνεμοι έως λίγο μέτριοι ΝΔ και η θερμοκρασία στα κεντρικά τμήματα της Αθήνας θα.τραβήξει ανηφόρα και θα κυμανθεί από 9-17 ή και 18°C, ενώ στα ευρύτερα Β.Π. θα κυμανθεί από 6-15°C.

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Μετά το εντυπωσιακό ψύχος των -17 και 18°C στη Δ.Μακεδονία (Φλώρινα, Πτολεμαίδα κ.λ.π.), για το Σ/Κ χαλαρώνουν τα πράγματα στον καιρό. Στα Δυτικά, τα κεντρικά, την Πελοπόνησο και την Ηπειρο, νεφώσεις με ασθενούς έως μέτριας έντασης βροχές, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα γενικά συννεφιασμένο σκηνικό, με ολίγη από ήλιο και σε όλη τη χώρα βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας.

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ - ΠΟΝΤΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 15-16/12.

Τσουχτερό το κρύο στην πρωτεύουσα του Πόντου.

Λίγα σύννεφα που θα αυξηθούν μέσα στην ημέρα, λίγη βροχούλα και λίγο χιονόνερο για το Σάββατο (0-6°C η θερμοκρασία), λίγο από όλα την Κυριακή. Χιονόνερο, χιόνι και βροχή (1-5°C η θερμοκρασία).

Αύριο Δευτέρα θα δούμε τα νεώτερα στοιχεία για τα Χριστούγεννα, που πιθανότατα θα έχουν πολύ ενδιαφέρον!!!

Κώστας Αλεξανδρής
Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος - Καιρικός ερευνητής

Pontos-News.Gr