15 Δεκέμβριος 2012, 15:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:52

Ανοίγει παράθυρο για επιστροφή των Γλυπτών

  • Ανοίγει παράθυρο για επιστροφή των Γλυπτών

Χαμόγελα αισιοδοξίας στην Ελλάδα από τον ΟΗΕ. Την επιστροφή ή την αποκατάσταση πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους αποφάσισε ομόφωνα -έπειτα από εισήγηση της Ελλάδας- η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανοίγοντας «παράθυρο» για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η απόφαση δεν χρειάστηκε καν να περάσει από το στάδιο της ψηφοφορίας, καθώς υιοθετήθηκε αυτομάτως ομόφωνα και από τα ενενήντα οκτώ κράτη-μέλη. «Η κάθε χώρα θα πρέπει να προστατευτεί από παράνομες ενέργειες και τα αντικείμενα που έχουν απομακρυνθεί με παράνομο τρόπο από τις χώρες προέλευσης να επιστραφούν στο φυσικό τους περιβάλλον, έξω από το οποίο δεν μπορούν πια να εμπνεύσουν τη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας» τόνισε ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης, που έκανε την εισήγηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επισημαίνοντας τη μεγάλη απειλή που αποτελεί για την πολιτιστική κληρονομιά η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, καθώς και σε περιοχές που τελούν υπό καθεστώς συγκρούσεων. Παράλληλα ο ίδιος εξήγησε ότι «η κάθε χώρα θα πρέπει να προστατευτεί από παράνομες ενέργειες και τα αντικείμενα που έχουν απομακρυνθεί με παράνομο τρόπο από τις χώρες προέλευσης να επιστραφούν στο φυσικό τους περιβάλλον, έξω από το οποίο δεν μπορούν πια να εμπνεύσουν τη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας».

Να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και η UNESCO. Από την άλλη, η UNESCO μαζί με την INTERPOL, τη UNIDROIT και άλλους οργανισμούς πραγματοποιούν συστηματική εκστρατεία για την αποτελεσματική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξάλλου, ο κ. Μιτσιάλης τον Νοέμβριο του 2009 είχε παρουσιάσει ανάλογη έκθεση με τον τίτλο «Επιστροφή ή αποκατάσταση των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες προέλευσής τους», παρουσία μάλιστα και του τότε υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου.

Πηγή: espressonews.gr