15 Δεκέμβριος 2012, 12:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:27

Τα νομικά ζητήματα των Βακουφίων στη Σχολή Γαλατά

  • Τα νομικά ζητήματα των Βακουφίων στη Σχολή Γαλατά

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου στην αίθουσα τελετών της Σχολής Γαλατά το πάνελ για νομικά ζητήματα και θέματα εκλογών των μειονοτικών ιδρυμάτων με τη συμμετοχή της Υποδιευθύντριας του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων στην Πόλη κας Ebru Günaydın και του Γενικού Επιθεωρητή του ίδιου Γραφείου κ. Okan Saydam.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο εκπρόσωπος των μη Μουσουλμανικών Ιδρυμάτων στο Συμβούλιο της Γ.Δ.Β. κ. Λάκης Βίγκας ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της συνάντησης η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Γ.Δ.Β. για συμβουλευτική και επιμόρφωση σε θέματα βακουφίων (Rehberlik ve Teftis Kurulu).

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Βίγκας αφού καλωσόρισε τους εκατόν σαράντα και πλέον εφοροεπιτρόπους από όλες τις κοινότητες στη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική καθώς συμβάλει στον διάλογο των μειονοτήτων με τη Γ.Δ.Β., τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός θεσμικού οργάνου το οποίο θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μη μουσυλμανικών μειονοτήτων στη χώρα.  Στο θέμα αυτό πρότεινε, μάλιστα, ο νεοσύστατος θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη να εμπλουτιστεί με επιπλέον άτομο που θα αναλάβει τέτοιες αποκλειστικές αρμοδιότητες. Ενώ, υπογράμμισε πως η έλλειψη καταστατικού των μειονοτικών ιδρυμάτων προκαλεί πολλές δυσχέρειες καθώς αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας του νόμου περιορίζοντας τελικά τις δυνατότητες τους εξαιτίας της έλλειψης ακριβούς περιγραφής του σκοπού κάθε βακουφίου.

Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην ανάλυση και ερμηνεία άρθρων του Βακουφικού νόμου ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις νέες δυνατότητες που προσφέρει στα βακούφια ο νόμος και την εκλογική διαδικασία για την οποία, όπως ανέφεραν, παύει ο παρόν κανονισμός έως ότου αντικατασταθεί από νέο εκλογικό κανονισμό τον οποίο θα καταθέσουν απο κοινού οι μειονότητες.

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από το κοινό, κάποιες από οποίες αφορούσαν «ευαίσθητα»  θέματα όπως αυτό των κατειλημμένων βακουφίων ή υποθέσεις μη διεξαγωγής εκλογών ορισμένων ιδρυμάτων. Επίσης, οι παρευρισκόμενοι απηύθυναν πολλές ερωτήσεις για θέματα εμπορικής διαχείρισης της βακουφικής περιουσίας καθώς και για συνεργασίες ή επαφές των βακουφίων με άλλους φορείς.

Οι ομιλητές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ωφέλιμη συζήτηση και δήλωσαν πως καλό είναι να συνεχιστούν τέτοιου είδους συναντήσεις καθώς βοηθούν στο κλίμα καλής συνεργασίας.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση εκτός από πολλά μέλη των βακουφίων της Αρμενικής και Εβραϊκής κοινότητας όπως και μέλη της Ρωμαίικης κοινότητας, συμμετείχαν επίσης και εφοροεπίτροποι από το νέο ίδρυμα της Εβραϊκής κοινότητας στη Σμύρνη, από την κοινότητα των Συροϊακοβιτών του Μάρντιν καθώς και από το ίδρυμα του Βακιφλίκιοϊ στην Αντιόχεια που είναι το μοναδικό αρμενικό χωριό της Τουρκίας. 

Πηγή: rumvader.org