14 Δεκέμβριος 2012, 08:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:27

O Ελληνισμός της Μικράς Ασίας σε σπάνιες φωτογραφίες

  • O Ελληνισμός της Μικράς Ασίας σε σπάνιες φωτογραφίες

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου η Έκθεση με τίτλο: «Από τη γη της Ιωνίας στον Πειραιά. O Ελληνισμός της Μικράς Ασίας. Ακμή, ξεριζωμός και εγκατάσταση στην Ελλάδα», η οποία οργανώνεται με πρωτοβουλία του, στο νεοκλασικό κτήριο της Ηρώων Πολυτεχνείου και Κανθάρου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τον αγιασμό έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο μεγάλος μας στιχουργός κ. Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αναστάσιος Κάρλες, Λίτσα Σαρρή, Ευστάθιος Κωνσταντούζος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σαράντος Ευσταθόπουλος, ο πρώην Γενικός της ΔΗΡΑΠ κ. Δημήτρης Κρητικός, οι κυρίες Δέσποινα Γιατράκου, Ανθή Αντάσουρα, Μαρίνα Κριτσωτάκη.

Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη γη της Μικράς Ασίας της Καππαδοκίας και του Πόντου, του ξεριζωμού και της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα, σπάνια συλλογή βιβλίων, σφραγίδων και νομισμάτων, παραδοσιακές φορεσιές από την Καππαδοκία, αντικείμενα και σκευάσματα της εποχής. Για την ιστορία και το ρόλο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών μίλησε ο καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης και Γενικός Γραμματέας του Κέντρου κ. Πασχάλης Κιτρομιλήδης. Ο αντιστράτηγος, πρώην Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Σμυρναίων κ. Ευάγγελος Τσίρκας μίλησε με θέμα: «Ο ξεριζωμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τη Μικρά Ασία». Χαιρετισμό απηύθυνε η κα Καλογείτονα εκπρόσωπος της Εστίας της Νέας Σμύρνης, η οποία υπογράμμισε ιδιαίτερα την αναζωογόνηση του ελληνικού πολιτισμού με την μεταφορά των ελληνορθόδοξων παραδόσεων καθώς και των ηθών και εθίμων των Μικρασιατών προσφύγων, που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Μετά το τέλος των ομιλιών τιμήθηκαν οι ομιλητές, με αναμνηστικές πλακέτες. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου, -Δευτέρα 10.00-14.00 και 18.00-20.00,-Σάββατο- Κυριακή 10.00-14.00. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πηγή: fonipeiraioton.blogspot.gr