13 Δεκέμβριος 2012, 14:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούλιος 2015, 19:39

14 Δεκ 2012: Χριστουγεννιάτικα ήθη & έθιμα του Πόντου στην Πάτρα

  • 14 Δεκ 2012: Χριστουγεννιάτικα ήθη & έθιμα του Πόντου στην Πάτρα

Αύριο το βράδυ, στις 8.30 μμ στην ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΥΡΗ (Αγίου Ανδρέου και Ζαΐμη), διοργανώνεται Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από το «Φάρο Ποντίων Πατρών» και το Πολιτιστικό Κύκλο «Μαγναύρα».

Στην εκδήλωση θα προβληθεί φωτογραφικό υλικό με θέμα: «Πόντος, Η Γη των Αετών», μέσα από το φωτογραφικό φακό του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Σπήλιου Φασόη και του Νίκου Ατταλειάδη (Πολιτιστικός Κύκλος  «Μαγναύρα»). Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στη γη του Πόντου, μέσω αυθεντικού, σύγχρονου, υλικού.

Από την αρχαία πρωτεύουσα Αμάσεια,  στην καπνοπαραγωγό Μπάφρα, στο Γκέρτσε και στη ναυτική Σινώπη. Από εκεί στην Σαμψούντα με τον θησαυρό της, στην όμορφη Οινόη, στην Φάτσα, στο Πολεμώνιο, στο ακρωτήριο του Ιάσονα και στα Κοτύωρα (Ορντού).  Εν συνεχεία στην Κερασούντα, στην Τρίπολη,  στα όμορφα Πλάτανα, στην θρυλική Τραπεζούντα με τα κάστρα των Μεγαλοκομνηνών, στα Σούρμενα και στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά.

Θα μιλήσει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννης  Χαριτάντης, ενώ η συγγραφέας Φρίντα Χαριτίδου – Μιράμπιτα θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση.

Επίσης,  θα γίνει αναβίωση των γιορτινών ημερών του δωδεκαημέρου στο Πόντο, από μέλη του Φάρου Ποντίων, με επιμέλεια της Αθηνάς Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου, Διευθύντριας  του θεατρικού εργαστηρίου της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών.

Η εκδήλωση θα κλείσει με παρουσίαση Ποντιακών χορών, από το χορευτικό τμήμα του Φάρου Ποντίων Πατρών, υπό τη καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου  Κωνσταντίνου Παυλίδη.

Στη λύρα θα είναι ο Δημήτρης Τσιαβδαρίδης, ενώ Τουλούμ΄,  γαβάλ και νταούλι θα παίξει ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει η Ελένη Σαουλίδου (ιστορικός, μέλος του Δ.Σ. «Φάρου Ποντίων Πατρών»)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ "Ο ΦΑΡΟΣ"
Δείτε τα στοιχεία του Σωματείου

Gallery