13 Δεκέμβριος 2012, 10:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:28

Παγωμένος στρόβιλος: Το δύχτυλο του θανάτου

  • Παγωμένος στρόβιλος: Το δύχτυλο του θανάτου

Ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακό , είναι αυτό παγωμένου στρόβιλου. Η σταδιακή δημιουργία μιας παγωμένης δίνης νερού, που ξεκινάει από την επιφάνεια της θάλασσας και στην περίπτωσή μας της Ανταρκτικής, και καταλήγει αργά να ακουμπάει τον βυθό.

Στην συνέχεια και για μεγάλο μήκος του βυθού, εξαπλώνεται η επίδραση του συγκεκριμένου στροβίλου, δημιουργώντας πάγο επάνω στο ανάγλυφο του πυθμένα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζει θανάσιμα, μέρος των ζωντανών οργανισμών που βιώνει επάνω σε αυτή την επιφάνεια. Συνηθέστερα θύματα είναι η οικογένεια των Εχινοειδών. (αστερίες, αχινοί)

Για να προσεγγίσουμε τώρα το εν λόγω φαινόμενο, στο βίντεο που καταγράφηκε από κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και σε βαθμούς υδάτων υπό του μηδενός, βλέπουμε μια στήλη πάγου, που μέσω αυτής ρέει κατά βάθος της θάλασσας ποσότητα βαρύτερου θεωρητικά νερού από το περιβάλλον του. Άρα υποθέτουμε πως το νερό αυτό είναι αλμυρότερο από το περίβλημα του που αποτελείται από παγωμένο νερό με λιγότερη περιεκτικότητα σε άλας.

Όσο προχωράει αυτή η διαδικασία που αφορμή της είναι η μεγάλη διαφορά του υπερκείμενου ψυχρότατου στρώματος αέρα ακριβώς πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού με τα νερά αυτού, κατέρχεται στροβιλιζόμενη χαμηλότερα διευρύνοντας έτσι την παγωμένη στήλη, μέχρι αυτή να ακουμπήσει τον πυθμένα.

Τέλος το φαινόμενο συνεχίζεται κατά μήκος της επιφάνειας σχηματίζοντας ένα παγωμένο «χείμαρρο» κατά μήκος του βυθού έχοντας αποτέλεσμα να παγώνει στο πέρασμά του την επιφάνεια καθώς και ότι βρίσκεται πάνω σε αυτόν τον προσανατολισμό που διαπερνά. Ωστόσο ο προσανατολισμός που ακολουθεί είναι άγνωστης αιτίας.

Ακριβής περιγραφή του φαινομένου ακόμη δεν έχει εκδοθεί μιας και η εύρεσή του είναι πολύ πρόσφατη. Σε περίπτωση που βρεθεί η επιστημονική εκδοχή του φαινομένου θα αναρτηθεί σε νέο άρθρο!

Δείτε τις φωτογραφίες

Πηγή: forum-snowreport.gr

Gallery