12 Δεκέμβριος 2012, 09:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:28

Βουλγαρία: Θα μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων

  • Βουλγαρία: Θα μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων

Ευτυχώς που υπάρχουν και άλλοι που θίγονται από την παραποίηση της ιστορίας από τους Σκοπιανούς, και αντιδρούν.

 Η Βουλγαρία θα είναι μεταξύ των χωρών που δεν θα συγκατανέψουν υπέρ μιας ημερομηνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θέμα αυτό θα αποτελεί το επίκεντρο της προσεχούς συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την προσεχή Πέμπτη.

Η θέση της Βουλγαρίας, στο ορισμό  ημερομηνίας  για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, συζητήθηκε σε ειδική συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ρόσεν Πλεβνέλιεφ και του πρωθυπουργού Μπόϊκο Μπορίσοφ.

Και οι δύο αναφερόμενοι είναι ανένδοτοι στην υποστήριξη της χώρας τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM, αφού η βουλγαρική υποστήριξη δεν είναι άνευ όρων και εξαρτάται από την εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξη, συμπεριλαμβανομένης της προτεραιότητας λήψης σχέσεων καλής γειτονίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό- η προοπτική της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ, θα πρέπει να ‘ξεκλειδωθεί’ όχι με την προπαγάνδα των «εκστρατειών μάρκετινγκ» αλλά μέσα από πραγματικές δράσεις για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας  μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.

Για την πρόοδο προς την κατεύθυνση αυτή, η Βουλγαρία πρόσφερε στα Σκόπια, να υπογράψουν, οι δύο πλευρές,  μια σύμβαση σχέσεων καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας, βάσει της Διακήρυξης του 1999,  που προβλέπει  στην κατάληξη μιας συμφωνίας για κοινές γιορτές στα αξιοσημείωτα γεγονότα και ιστορικά πρόσωπα της κοινής ιστορίας τους και να τερματιστεί η αντι-βουλγαρική εκστρατεία με την αντικατάσταση (παραποίηση)  των ιστορικών γεγονότων, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Πηγή: defencenet.gr