12 Δεκέμβριος 2012, 08:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:28

Αντιδράσεις προκαλεί η εκτόξευση πυραύλου από την Κορέα

  • Αντιδράσεις προκαλεί η εκτόξευση πυραύλου από την Κορέα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο σήμερα Τετάρτη, ο οποίος πέρασε πάνω από τη νήσο Οκινάουα, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας NHK. Πολλές χώρες καταδικάζουν την εκτόξευση λέγοντας ότι οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις του ΟΗΕ που  απαγορεύουν τις δοκιμές αυτές με βαλλιστικούς πυραύλους.

Καθώς φαίνεται, έστειλε για πρώτη φορά με επιτυχία, στο διάστημα, έναν εκτοξευτήρα δορυφόρου, που θεωρείται από μερίδα της διεθνούς κοινότητας, από όπου προέρχονται οι πρώτες καταγγελίες, ότι είναι βαλλιστικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς.

«Η εκτόξευση της δεύτερης εκδοχής του δορυφόρου μας Kwangmyongsong-3, από το διαστημικό κέντρο του Σοχάε, πέτυχε και ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά όπως είχε προβλεφθεί» μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου ήταν προγραμματισμένη ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έγινε σε κοντινή χρονική περίοδο με τον θάνατο του ηγέτη της χώρας, Kim Jong-il (17 Δεκεμβρίου 2011).

Όπως ανακοίνωσε η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD), σήμερα, η Βόρεια Κορέα κατάφερε κατά τα φαινόμενα να θέσει σε τροχιά ένα αντικείμενο μετά τη δοκιμή «πυραύλου».

«Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, ο πύραυλος ανέπτυξε ένα αντικείμενο που τέθηκε σε τροχιά» ανακοίνωσε η NORAD.

Τις έντονες αντιδράσεις τους για την εκτόξευση του πυραύλου έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Βρετανία, η Ρωσία και άλλες χώρες, καθώς αυτή η κίνηση εκλαμβάνεται ως ένα μέσο για τη δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι, κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Ύστερα από αίτημα του Τόκιο και της Ουάσινγκτον το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 11.00 (ώρα Νέας Υόρκης /19.00 ώρα Ελλάδος).

Πηγή: protothema.gr - defencenet.gr