12 Δεκέμβριος 2012, 08:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:28

Έκτακτη σύσκεψη Eurogroup την Πέμπτη

  • Συνεδριάζει κανονικά το Eurogroup
    (Φωτ. αρχείου)

Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που έλαβε χώρα χθες το απόγευμα δεν κατέληξε σε οριστικά συμπεράσματα. Την Πέμπτη η έκτακτη σύσκεψη θα παρθούν οι αποφάσεις.

Νέες ενστάσεις έχουν προκύψει και στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί με λεπτομέρειες στους ευρωπαίους αξιωματούχους από τον Γιάννη Στουρνάρα, έπειτα από σχετικό αίτημα της Κριστίν Λαγκάρντ, στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup και την Παρασκευή να πάρει τον δρόμο προς κατάθεση στη Βουλή.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να παρουσιάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο Eurogroup καθώς μεταξύ άλλων το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει στο ότι η κλίμακα που ετοίμασε η κυβέρνηση προκαλεί στρεβλώσεις κυρίως στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και προκαλείται μη προοδευτική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Βελτιώσεις ζητούνται από την τρόικα και στη φορολογία κεφαλαίου (κληρονομιές, μεταβιβάσεις) όπου προκρίνεται ενιαία αντιμετώπιση με εξαίρεση τη φορολογία των τόκων καταθέσεων και ενοικίων.

Σύμφωνα με τα «Νέα», το ΔΝΤ έχει, επίσης, ενστάσεις στη φορολόγηση των αγροτών το 2014 βάσει βιβλίων που θα τηρούν και ζητά την εφαρμογή του νέου κανόνα από το 2013, αλλά και εφαρμογή του νέου μέτρου και για τα χαμηλά εισοδήματα.

Ως τεχνικά επιτυχημένη διαδικασία χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας να καταθέτουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, προτάσεις για ομόλογα ονομαστικής αξίας 31,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ενστάσεις έχουν προκύψει και στο φορολογικό ομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί με λεπτομέρειες στους ευρωπαίους αξιωματούχους από τον Γιάννη Στουρνάρα στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup και την Παρασκευή να κατατεθεί στη Βουλή.

Σε πραγματικούς αριθμούς, η μείωση του ελληνικού χρέους από την επαναγορά τίτλων ανέρχεται περίπου στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του προγράμματος αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, 12 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, το θέμα που εκκρεμεί πλέον η πολιτική αποδοχή των αποτελεσμάτων κατά την έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup, που θα λάβει χώρα την Πέμπτη, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να αποφασίσουν το κατά πόσον το πρόγραμμα συνέβαλε επαρκώς στην εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Τα ερωτηματικά προκύπτουν καθώς, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Reuters, το αποτέλεσμα του προγράμματος επαναγοράς οδηγεί στη μείωση του χρέους στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020, έναντι στόχου 124% που είχε τεθεί από το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με τα «Νέα», η κυρία Λαγκάρντ φέρεται να ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να παρουσιάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο Eurogroup καθώς μεταξύ άλλων το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει στο ότι η κλίμακα που ετοίμασε η κυβέρνηση προκαλεί στρεβλώσεις κυρίως στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και προκαλείται μη προοδευτική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Βελτιώσεις ζητούνται από την τρόικα και στη φορολογία κεφαλαίου (κληρονομιές, μεταβιβάσεις) όπου προκρίνεται ενιαία αντιμετώπιση με εξαίρεση τη φορολογία των τόκων καταθέσεων και ενοικίων.

Τέλος, το ΔΝΤ έχει ενστάσεις στη φορολόγηση των αγροτών το 2014 βάσει βιβλίων που θα τηρούν και ζητά την εφαρμογή του νέου κανόνα από το 2013, αλλά και εφαρμογή του νέου μέτρου και για τα χαμηλά εισοδήματα.

Πηγή: newpost.gr