8 Δεκέμβριος 2012, 14:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:30

Ο Οζάλ δεν δηλητηριάστηκε

  • Ο Οζάλ δεν δηλητηριάστηκε

Τα ίχνη τοξικών ουσιών που εντοπίστηκαν στο λείψανο του τούρκου πρώην προέδρου Τουργκούτ Οζάλ, που πέθανε το 1993, δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δηλητηριάστηκε, καθώς τα επίπεδά τους δεν είναι θανατηφόρα, όπως αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ.

Οι τέσσερις τοξικές ουσίες - DDT, κάδμιο, αμερίκιο και πολώνιο - που εντοπίστηκαν στο λείψανο του Οζάλ είναι σε «μηδαμινά ποσοστά» και «είναι φυσιολογικό να υπάρχουν, καθώς κυρίως το DDT (ισχυρό εντομοκτόνο) που πλέον έχει απαγορευθεί, εκείνη την εποχή χρησιμοποιούταν ευρέως», επισημαίνει η εφημερίδα επικαλούμενη μια έκθεση του Συμβουλίου Ιατροδικαστών.

Οι άλλες τοξικές ουσίες ενδέχεται να εισήλθαν στο λείψανο «από περιβαλλοντικούς παράγοντες», δηλαδή από το χώρο στο οποίο ετάφη, προσθέτει η έκθεση.
Η εν λόγω έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες και να παραδοθεί στις δικαστικές αρχές.

Η έρευνα σχετικά με τα αίτια θανάτου του Οζάλ ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου ύστερα από μαρτυρίες ανθρώπων που έκαναν λόγο για ύποπτες συνθήκες την ημέρα θανάτου του, ο οποίος αποδόθηκε σε καρδιακή προσβολή. Η εκταφή του λειψάνου του έγινε στις αρχές Οκτωβρίου έπειτα από δικαστική απόφαση, ώστε να καθοριστούν τα αίτια θανάτου του.
Τον Νοέμβριο ο τουρκικός Τύπος είχε αναφέρει ότι η παρουσία αυτών των δηλητηριωδών ουσιών ενδέχεται να οδήγησε στον θάνατο του πρώην προέδρου.

Ο Οζάλ πέθανε τον Απρίλιο του 1993 σε νοσοκομείο της Άγκυρας και σε ηλικία 65 ενόσω κατείχε το αξίωμα του προέδρου.

Πηγή: madata.gr