7 Δεκεμβρίου 2012, 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Οκτωβρίου 2014, 11:35

Κουραμπιέδες από τη Σμύρνη

  • Κουραμπιέδες από τη Σμύρνη

Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τους σμυρναίικους κουραμπιέδες. Μια συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου.

ΥΛΙΚA
  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1½ φλ. βούτυρο καθαρό*
  • ⅔ φλ. άχνη ζάχαρη
  • επιπλέον άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • γαρίφαλο (καρφάκια)

*Το ζωικό βούτυρο (λιωμένο), από το οποίο έχουν αφαιρεθεί οι πρωτεΐνες και το νερό. Για να το πετύχετε αυτό, λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρείτε τους αφρούς που μαζεύονται στην επιφάνεια και πετάτε το νερό που μένει στον πάτο. Το λίπος που θα πάρετε, είναι το καθαρό βούτυρο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το γαρύφαλλο. Προσθέτουμε το κονιάκ.
  2. Αφού σβήσουμε το μίξερ, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε απαλά με τα χέρια, μέχρι να γίνει μια ζύμη, ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ μαλακή.
  3. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μισοφέγγαρα, αχλαδάκια ή όποιο άλλο σχέδιο επιθυμούμε.
  4. Τους αραδιάζουμε σε αβουτύρωτο ταψάκι (οι κουραμπιέδες από μόνοι τους, έχουν αρκετό βούτυρο) και ψήνουμε στους 170°, για 30΄ περίπου.
  5. Βάζουμε σε μια λαδόκολα ζάχαρη άχνη και τοποθετούμε επάνω τους κουραμπιέδες. Καρφώνουμε τα γαρυφαλλάκια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία!

Gallery