6 Δεκέμβριος 2012, 13:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:30

Ελληνοτουρκικό μήνυμα προσέγγισης μέσα από τη μουσική

  • Ελληνοτουρκικό μήνυμα προσέγγισης μέσα από τη μουσική

Συναυλία στις Σάπες Ροδόπης που προάγει την ελληνοτουρκική προσέγγιση και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών

Τους ενώνει η αγάπη για τη θρακιώτικη και ευρύτερα την παραδοσιακή μουσική καθώς και η προσφυγική καταγωγή. Ο Χρήστος Χατζόπουλος από την Κομοτηνή και ο Εβρίμ Κασικτσί από την Αδριανούπολη, στη συναυλία που θα δώσουν το Σάββατο, στις Σάπες Ροδόπης,  θα στείλουν το μήνυμα της προσέγγισης μέσα από τη μουσική και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Στους κοινούς ρυθμούς και βιώματα Ελλήνων και Τούρκων αναφέρθηκε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο μουσικός και συνθέτης Χρήστος Χατζόπουλος σημειώνοντας ότι ''η μουσική έχει τεράστια δύναμη και ενώνει με έναν μαγικό τρόπο''.

Οι  καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τραγούδια πολύ γνωστά και στους δύο λαούς, όπως τον ''Τσακιτζή'' και το ''Χαρικλάκι'', αλλά και ρεμπέτικα από την Ελλάδα μεταφρασμένα στα τούρκικα και παραδοσιακά από την Τουρκία με στίχους ελληνικούς.

Προηγήθηκαν δύο πετυχημένες συναυλίες στην Αδριανούπολη.

Η πρώτη τους γνωριμία έγινε όταν ο Εβρίμ Κασικτσί, που έχει και την ιδιότητα του μουσικολόγου, εκπονούσε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης, με θέμα τη συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων μουσικών, όπου συμπεριέλαβε τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη Χαρούλα Αλεξίου, την Μαρία Φαραντούρη. Συναντήθηκε με τον Χρίστο Χατζόπουλο με αφορμή τη δισκογραφική του δουλειά ''Θράκης Φωνή'', όπου συνεργάστηκαν και Τούρκοι μουσικοί.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 9μμ, στο κέντρο «Έπαυλη», στις Σάπες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ