6 Δεκέμβριος 2012, 09:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:31

Καταδίκη Ψωμιάδη από Άρειο Πάγο

  • Κάτι ψήνεται... με Ψωμιάδη - Νικολόπουλο;

Έκπτωτος από τη θέση του περιφερειάρχη ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, καθώς ο Άρειος Πάγος τον καταδίκασε οριστικά σε 12μηνη φυλάκιση, με τριετή αναστολή, για την υπόθεση μείωσης προστίμου σε πρατηριούχο

Την ποινή της φυλάκισης των 12 μηνών, με τριετή αναστολή, στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, για το πρόστιμο που μείωσε σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων επικύρωσε ο Άρειος Πάγος, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την οριστική έκπτωσή του από το αξίωμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, το περασμένο έτος καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος.

Η παράβαση καθήκοντος ανάγεται στο ότι καθ' υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμο των 89.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων, που φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ο πρατηριούχος και να ζημιωθεί η Νομαρχία.

Ο τέως περιφερειάρχης άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της καταδικαστικής απόφασης. Οι αρεοπαγίτες τον πρώτο μήνα του 2012 έκριναν δεκτή την αίτησή του, αναίρεσαν την εφετειακή απόφαση και παρέπεμψαν τον Ψωμιάδη σε νέα δίκη ενώπιον και πάλι του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Όμως, ο κ. Ψωμιάδης δικάστηκε για δεύτερη φορά από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με την ίδια ποινή, φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή, για τη μείωση του επίμαχου προστίμου.

Μετά και τη δεύτερη καταδίκη του άσκησε και πάλι αναίρεση στον Άρειο Πάγο, η οποία συζητήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Οκτωβρίου.

Οι αρεοπαγίτες με την υπ' αριθμ. 1495/2012 απόφασή τους απέρριψαν όλους τους λόγους αναίρεσης που προέβαλε ο κ. Ψωμιάδης, κρίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

Να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο τον περασμένο Οκτώβριο ο αντεισαγγελέας Α.Π. Βασίλειος Πλιώτας είχε προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση του κ. Ψωμιάδη και να αναιρεθεί για δεύτερη φορά η καταδικαστική απόφαση του τέως περιφερειάρχη.

Πηγή: voria.gr