6 Δεκέμβριος 2012, 08:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:31

Ολοκληρώνεται η έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

  • Ολοκληρώνεται η έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σήμερα Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η έκθεση Μικρασιατικού Βιβλίου στη Λότζια που διοργανώνουν ο Σύλλογος Μικρασιατών "Άγιος Πολύκαρπος" και ο Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης με τη συνεργασία και άλλων Συλλόγων Μικρασιατών και του Δήμου Ηρακλείου.

Η έκθεση βιβλίου παράλληλα με την έκθεση μικρασιατικού φωτογραφικού υλικού στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου  από το αρχείο του κ. Μάρκου Μαρινάκη πραγματοποιείται με  αφορμή τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης και τον ξεριζωμό του χριστιανικού πληθυσμού από τις πατρίδες τους (Σμύρνη, Πόντος, Ιωνία, Κωνσταντινούπολη, Αρμενία, Κύπρος, Αλάτσατα, Αλικαρνασσός-Καππαδοκία, Αϊβαλί, Προύσα, Φώκαια, Έφεσσος, Σαμψούντα, Βουρλά, Ίμβρος, Αμμόχωστος, Κυρήνεια κ.ά.). 

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης, που επισκέφτηκε την έκθεση, και με αφορμή την επέτειο από τη Μικρασιατική Καταστροφή δήλωσε:

"Τιμούμε όλους τους Μικρασιάτες αδερφούς μας που διώχθηκαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ξεριζωμούς πληθυσμών του 20ού αιώνα που βίωσαν την καταστροφή και  υποχρεώθηκαν να αναζητήσουν καινούργια πατρίδα και η δημοτική Αρχή του Ηρακλείου στηρίζει όλες τις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται στη πόλη".

Πηγή: neakriti.gr