• ΑΡΧΕΙΟ
5 Δεκέμβριος 2012, 19:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Οκτώβριος 2014, 11:19

4 έως 21 Δεκ 2012: Έκθεση για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας

  • 4 έως 21 Δεκ 2012: Έκθεση για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας

Με αφορμή την επέτειο των ενενήντα χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών διοργανώνει έκθεση αφιερώματος με τίτλο: Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας. Ακμή, ξεριζωμός και εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, χάρτες, έγγραφα, ελληνόφωνες και καραμανλίδικες εκδόσεις, καταστατικά και κανονισμούς συλλόγων και σχολείων, χειρόγραφα, μουσική και παρτιτούρες τραγουδιών από την Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο, την Καππαδοκία και τις υπόλοιπες Μικρασιατικές επαρχίες. Επίσης φωτογραφίες από τη Μικρασιατική Εκστρατεία, την Καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922, καθώς και φωτογραφίες, προφορικές μαρτυρίες και βιογραφικά σημειώματα προσφύγων πρώτης γενιάς από την προσφυγική εγκατάσταση στην Ελλάδα με ιδιαίτερη έμφαση στους προσφυγικούς συνοικισμούς του Πειραιά.

Παράλληλα, σε χώρο της έκθεσης θα προβάλλονται οι ταινίες:

- « Από την Μικρά Ασία, Χαίρε» (Αρχείο ΕΡΤ)
- « Δύο φορές ξένος» (Anemon Productions)
- «Μας χωρίζει μία θάλασσα» (Αντώνης Παπαδόπουλος, Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων, «Ομάδα Έφεσος»)
- «Διαφύλαξη της μνήμης & καλλιέργεια της γνώσης του Μικρασιατικού Ελληνισμού» (Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)

Η έκθεση θα στεγαστεί στο Δημοτικό Νεοκλασικό του Δήμου Πειραιά επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου 91 & Κανθάρου και θα διαρκέσει από τις 4 έως και τις 21 Δεκεμβρίου 2012.