5 Δεκέμβριος 2012, 13:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:31

Οικολογικά αρώματα: Φτιάξτε το δικό σας

  • Οικολογικά αρώματα: Φτιάξτε το δικό σας

Τα οικολογικά αρώματα έρχονται να αντικαταστήσουν όλα τα επιβλαβή πετροχημικά στοιχεία των συμβατικών αρωμάτων με οργανικά προϊόντα  και προϊόντα της φύσης.

Ψεκαζόμαστε με τις ώρες για να μυρίζουμε ωραία όμως τα αρώματα που χρησιμοποιούμε είναι επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας όλων των χημικών ουσιών που περιέχουν.
 
Η μέθοδος παραγωγής οικολογικών αρωμάτων δεν είναι καινούργια. Με τον τρόπο αυτό κατασκευάζονταν αρώματα και κατά τον 17ο-18ο αιώνα. Χρησιμοποιούνται για παράδειγμα αποστάγματα  από λεβάντα, γιασεμί, τριαντάφυλλο ή συνθέσεις από γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι. Τα αρώματα αυτά προέρχονται από το φλοιό ή τα πέταλα του άνθους των φρούτων για τη συλλογή έντονων οσμών. Για καλό αποτέλεσμα των αρωμάτων αυτών θα πρέπει να γίνει και η κατάλληλη προετοιμασία. Παραδείγματος χάρη, τα πέταλα από τριαντάφυλλα πρέπει να συλλέγονται νωρίς το πρωί. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν αλκοόλη από οργανικά σταφύλια ως βάση και οργανικά έλαια για να χαρίσουν μοναδικά αρώματα. Το γεγονός αυτό καθιστά τα συγκεκριμένα προϊόντα 85 – 100% βιολογικά.
 
Μπορεί κανείς να βρει τα αρώματα αυτά σε οικονομικές τιμές. Συνήθως  όμως το κόστος είναι  υψηλό σε σχέση με τα συμβατικά και συνθετικά αρώματα. Αυτό συμβαίνει καθώς είναι πολύ δύσκολο να εξαχθούν τα αιθέρια έλαια σε αντίθεση με τη συνθετική παραγωγή τους.  Επίσης το ποσό του αιθέριου ελαίου που εξάγεται είναι συνήθως αρκετά μικρό και η ξηρασία ή εισβολή παρασίτων μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή συγκομιδή της πρώτης ύλης.
 
Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε, πως εκτός από τα οφέλη για την υγεία μας και για το περιβάλλον, τα συνθετικά αρώματα έχουν καλύτερη ποιότητα σε σχέση με τα αρώματα του εμπορίου. Μπορούν και αποδίδουν μια «πολυπλοκότητα» των διάφορων συστατικών που χρησιμοποιούνται κάτι το οποίο επιτρέπει στους ειδικούς να παρακολουθούν και την προέλευση των συστατικών τους.

Φτιάξτε το δικό σας άρωμα

1ος τρόπος

Μαζέψτε μερικά αρωματικά φυτά με τις αγαπημένες σας μυρωδιές, όπως είναι η λεβάντα, το δεντρολίβανο κλπ.

Αλέστε τα μέσα σε ένα γουδί, χωρίς τα φύλλα, και τοποθετήστε περίπου 11 σταγόνες νερό της βρύσης.

Γεμίστε το υπόλοιπο μπουκάλι με αλκοόλ, όπως είναι η βότκα

Περάστε το μείγμα από ένα σουρωτήρι και βάλτε το σε ένα δοχείο ψεκασμού. Κλείστε τη φιάλη και ανακινήστε καλά. Αφήστε το για μια εβδομάδα, ανακινώντας το κάθε δύο ημέρες

2ος τρόπος

Κόψτε μερικά μυρωδάτα λουλούδια από τον κήπο σας. Μοναδική σημασία έχει το άρωμα του λουλουδιού και όχι η εμφάνισή του, π.χ. γιασεμί.

Γεμίστε ένα δοχείο με αιθέρια αλλά άοσμα έλαια. Βεβαιωθείτε ότι το βάζο που χρησιμοποιείτε έχει σφιχτό καπάκι.

Καθαρίστε τα λουλούδια από τα κοτσάνια και γρήγορα τοποθετήστε τα μέσα στο βάζο. Κλείστε το καπάκι όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Ανοίξτε το δοχείο μετά από μερικές εβδομάδες και τοποθετήστε το σε ένα μπουκάλι αρώματος!

Πηγή: ecofinder.gr - flowmagazine.gr