5 Δεκέμβριος 2012, 11:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2015, 12:52

Μελομακάρονα

  • Μελομακάρονα

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλοι ανυπομονούμε να μαζευτούμε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Αναπόσπαστο κομμάτι των εορτών είναι και τα γλυκίσματα που τις συνοδεύουν, με κυρίαρχο τα μελομακάρονα.

ΥΛΙΚΑ
  • 3½ φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1 φλ. του καφέ κονιάκ
  • 1 φλ. ζάχαρη άχνη
  • ½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 2 κ.γ. αμμωνία
  • 1 κοφτή κ.σ. κανέλλα
  • 1 κοφτή κ.σ. γαρίφαλο
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 8 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι

  • 4 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 φλ. νερό
  • 2 φλ. μέλι

Για το στόλισμα

  • μπόλικο ψιλοκομμένο καρύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε με το σύρμα καλά.
  2. Ρίχνουμε την αμμωνία στο χυμό του πορτοκαλιού, πάνω από τη λεκάνη γιατί αφρίζει, ώστε ο αφρός να πέσει μέσα στα υπόλοιπα υλικά.
  3. Προσθέτουμε τη σόδα, το σιμιγδάλι και το αλεύρι ανακατεύοντας καλά να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  4. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μπαλίτσες πλατιές και τα απλώνουμε σε ταψί λαδωμένο. Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι στην επιφάνειά τους λίγο.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180° στην κάτω θέση για 30΄ περίπου.
  6. Όταν κρυώσουν τα σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι (για να φτιάξουμε το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5΄, και αφού πάρει βράση ρίχνουμε το μέλι).
  7. Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

Καλές γιορτές σε όλους!

Πηγή: sintagespareas.gr