5 Δεκέμβριος 2012, 08:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:31

Εκδήλωση Μικρασιατών για τα Βουρλά

  • Εκδήλωση Μικρασιατών για τα Βουρλά

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, πραγματοποιήθηκε και μια ξεχωριστή εκδήλωση για την περιοχή της Μικράς Ασίας από την οποία ήρθαν στο Ηράκλειο οι περισσότεροι ίσως σε ποσοστό προσφυγες το 1922.

Το Ατσαλενιο και ο Κατσαμπάς αλλά και τα νότια προάστια της πόλη κατοικήθηκαν κυρίως από Βουρλιώτες και οι απόγονοι τους, έχουν πάντα στην καρδιά τους τη χαμένη πατρίδα. Η εκδήλωση που είχε τίτλο "Τα Βουρλά της καρδιάς μας" είχε τη σφραγίδα της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλείου και του προέδρου της Κωνσταντίνου Σταμούλου και υπό την αιγίδα του Δήμου. Όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα "Ανδρόγεω" είδαν σε διαφάνειες και εκπληκτικές φωτογραφίες μια ιστορική αναδρομή για την Ιωνική Ερυθραία, τις αρχαίες Κλαζομενές του Αναξαγόρα έως τα νεότερα Βουρλά (ή Βρύουλα).

Ήταν ένα σεργιάνι-όνειρο ζωής για τόσους και τόσους Μικρασιάτες, στα τελευταία απομεινάρια της βουρλιώτικης ρωμιοσύνης. Βέβαια πολλοί έφυγαν από τη ζωή με το όνειρο της επιστροφής και άλλοι πάλι κατάφεραν έστω και για λίγες μέρες να βρεθούν στα μέρη που γεννήθηκαν οι ίδιοι ή οι πρόγονοί τους.

Πηγή: neakriti.gr