4 Δεκέμβριος 2012, 08:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:32

Έλληνες ανακάλυψαν πώς οι πολύποδες του εντέρου γίνονται κακοήθεις

  • Καρκίνος του προστάτη πρόληψη

Έλληνες καθηγητές του πανεπιστημίου της Γενεύης Θάνο Χαλαζωνίτη και Στυλιανό Αντωναράκη, ανακάλυψαν ένα γενετικό μηχανισμό που εξηγεί την μετατροπή ενός προκαρκινικού πολύποδα του εντέρου σε κακοήθη όγκο.

Οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ερευνών του καρκίνου "Cancer Research", έκαναν γενετικές αναλύσεις (ανάγνωση των αλληλουχιών του DNA) σε ιστούς από πολύποδες εντέρου που είχαν ληφθεί για βιοψία.

Η μελέτη έδειξε ότι αυτές οι προκαρκινικές αλλοιώσεις (αδενώματα) έχουν ένα συγκεκριμένο «προφίλ» μεταλλάξεων. Η αυξημένη συχνότητα ορισμένων μεταλλάξεων των πολυπόδων οδηγεί σε κακοήθεια. Οι ερευνητές εντόπισαν μεταλλάξεις σε τρία συγκεκριμένα γονίδια (APC,CTNNB1 και BRAF), που φαίνεται να «πυροδοτούν» την εξέλιξη του πολύποδα σε κακοήθη όγκο. Τα τρία γονίδια παίζουν ζωτικό ρόλο στα κύτταρα, καθώς εμπλέκονται στη διαίρεσή τους και στην προσκόλλησή τους σε άλλα κύτταρα.

Το γονιδίωμα των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων είναι ασταθές γενικά και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν όλες τις πιθανές διαφορετικές γενετικές αιτίες που αυξάνουν την πιθανότητα των επικίνδυνων μεταλλάξεων. «Προκειμένου να μελετήσουμε τη γένεση και να κατανοήσουμε καλύτερα την αλληλουχία των γεγονότων που οδηγούν στην ανάπτυξη του όγκου, μελετήσαμε το DNA των προκαρκινικών αλλοιώσεων», δήλωσε ο Χαλαζωνίτης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ