4 Δεκέμβριος 2012, 08:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:32

54 χρόνια από τον θάνατο του Μιχαηλίδη Τριαντάφυλλου

  • Σαν σήμερα: Απεβίωσε ο Άγγελος Λεπτουργός

Σήμερα συμπληρώνονται 54 χρόνια από τον θάνατο του Μιχαηλίδη Τριαντάφυλλου.

Ο Τριαντάφυλλος (Ροζάλιος) Παναγιώτη Μιχαηλίδης γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1892 στο Βατούμ της Ρωσίας από Έλληνες γονείς ρωσικής υπηκοότητας. Ο πατέρας του κατάγονταν από την Τραπεζούντα και η μητέρα του από την Κωνσταντινούπολη. Ο Τριαντάφυλλος αφού τελείωσε το γυμνάσιο πήγε στην Πετρούπολη να συνεχίσει τις σπουδές του. Εκεί τελείωσε το Πολυτεχνείο. Το 1914 επιστρατεύτηκε στο ρωσικό στρατό και μετέβη στο μέτωπο του Καυκάσου ως αξιωματικός του τάγματος των Σκαπανέων και εργάστηκε στα οχυρωματικά έργα γύρω από το Βατούμ. Με την προέλαση του ρωσικού στρατού μετατέθηκε στο Ρίζαι και μετά στην Τραπεζούντα, όπου του ανατέθηκε η διεύθυνση ενός τμήματος των οχυρωματικών έργων Τραπεζούντας. Στην Τραπεζούντα γνώρισε τον Μητροπολίτη Χρύσανθο και τον βοήθησε στην καταστολή της ανταρσίας στη Μονή Σουμελά. Με την κατάρρευση του Τουρκικού μετώπου το 1917, επέστρεψε στο Βατούμ κοντά στους γονείς του και εργαζόταν σε διάφορα κοινωφελή έργα.

Στην Εθνοσυνέλευση του Πόντου εκλέχτηκε πληρεξούσιος της πόλης της Τιφλίδας και όταν αργότερα ήρθε στην Ελλάδα εργάστηκε στην κατασκευή των προσφυγικών συνοικισμών γύρω από την Αθήνα.

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. και ταμίας της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, του συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», του σωματείου των εκ Ρωσίας Ελλήνων, καθώς επίσης και μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής μας και διαχειριστής των εκδόσεών της. Απεβίωσε στις 4 Δεκεμβρίου 1958.

Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών