3 Δεκέμβριος 2012, 13:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:32

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη

  • Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη

Σε πείσμα των καταγγελιών για αδιαφανείς διαδικασίες και σε πείσμα της χαρακτηριστικής καθυστέρησης από την πλευρά του δήμου να δώσει την έγκρισή του για να παραχωρήσει την πλατεία Αριστοτέλους (το έκανε στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή), η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα έχει ήδη... εξαπλωθεί καθ' όλο το μήκος του ιστορικού άξονα της πόλης.

Φέτος, εκτός από παγοδρόμιο, ρόδες και καρουσέλ, θα υπάρχει και χριστουγεννιάτικο δέντρο (σταθερό και όχι πλωτό, όπως πέρυσι, το οποίο βυθιζόταν ενίοτε) αλλά και φάτνη, ενώ όσοι επιιθυμούν μπορούν να περιηγηθούν σε σπιτάκια και εργαστήρια του Αϊ-Βασίλη.

Η διοργάνωση φέτος ήταν επεισοδιακή. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΕΕΘ), έχοντας προφορική δέσμευση από πλευράς του δήμου ότι και φέτος θα του παραχωρήσει την πλατεία Αριστοτέλους, ξεκίνησε από νωρίς «έρευνα αγοράς» για να συνεργαστεί με εταιρία του χώρου η οποία θα αναλάμβανε να δημιουργήσει μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στην πόλη, που θα φέρει ακόμη περισσότερους επισκέπτες, οι οποίοι θα ενισχύσουν προφανώς την αγορά της και επομένως τα μέλη του επιμελητηρίου.

Ωστόσο, σε σχετική σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο πριν από λίγο καιρό, και άλλοι φορείς της πόλης όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν (και οικονομικά), με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να τονίζει ότι θα παραχωρήσει την πλατεία μόνο με την προϋπόθεση ότι στο σχήμα θα συμμετέχουν όσοι φορείς της αγοράς το θελήσουν.

Τελικά, ο δήμος έδωσε αργότερα την έγκρισή του για παραχώρηση της πλατείας, με την εταιρία η οποία συνεργάστηκε φέτος με το ΕΕΘ να αρχίσει να στήνει με ρυθμούς εξπρές τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Ηδη υπάρχει μια αλληλογραφία μεταξύ των δύο επιμελητηρίων για το θέμα, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ, Δημήτρη Μπακατσέλο, να επισημαίνει ότι «η πρόθεσή μας είναι ξεκάθαρη, γιατί πιστεύουμε στη συνεργασία, ακόμη και τώρα».

Χρήματα μόνο για προβολή
Σε ό,τι αφορά καταγγελίες περί αδιαφανών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν φέτος από το ΕΕΘ στη συνεργασία του με συγκεκριμένη εταιρία, στελέχη του Επιμελητηρίου ξεκαθαρίζουν ότι το κόστος τόσο για το ίδιο το Επιμελητήριο, όσο και για το δήμο είναι μηδενικό. Οπως εξηγούν, η εταιρία που ανέλαβε να στήσει το σκηνικό (και να στολίσει και άλλες γωνιές της Θεσσαλονίκης, κατόπιν συμφωνίας) θα κερδίσει μόνον από το αντίτιμο των παιχνιδιών (όπως το καρουσέλ κ.ά.) και δεν θα πάρει χρήματα από το Επιμελητήριο. «Το ΕΕΘ αποφάσισε να εγκρίνει ένα ποσό μόνο για την προβολή του όλου γεγονότος, γιατί κάτι τέτοιο ευνοεί τα μέλη του και αυτό είναι άσχετο με τη διοργάνωση», ξεκαθαρίζουν στελέχη του.

Πηγή: agelioforos.gr